Kluczem do dobrze ugotowanych jaj w koszulce jest świeżość jajek. Warto przed gotowaniem sprawdzić w słoiku z wodą czy jajko opada na dno. Wtedy mamy pewność,że jaja są świże.
Użyłam labneh za smak. Lubię ten jogurt. Jest gesty i juz słony.
Składniki:
(2 porcje)
2 jajka ( bardzo świeże)
200 g labneh (lub gęstego jogurtu greckiego)
1 ząbek czosnku (starty lub przeciśnięty)
2 łyżki masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
½ łyżeczki wędzonej papryki lub pul biber (tureckie płatki chili) oraz szczyptę kolendry w ziarenkach ( uratrych w moździerzu)
1 łyżeczka octu
świeży koperek do dekoracji i smaku
Przygotowanie:
W misce wymieszaj labneh (lub jogurt gęsty) z przeciśniętym czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu. Odstaw na chwilę.W garnku zagotuj wodę, dodaj ocet. Zamieszaj wodę, tworząc wir. Wbij jajko do miseczki, a następnie delikatnie wlej je do wirującej wody. Gotuj przez 3 minuty. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym lub na sitku. Powtórz zadanie z drugim jajkiem. Rozpuść masło z oliwą na małej patelni, dodaj paprykę lub pul biber i kolendrę. Podsmaż chwilę, aż masło nabierze intensywnego aromatu. Na talerzu rozsmaruj jogurtowy sos. Ułóż jajka i polej aromatycznym masłem. Posyp koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz