piątek, 1 sierpnia 2025

Bób z serem burrata


Aromatyczny bób z serem burrata
Jeśli szukasz prostego, ale wyjątkowego przepisu na lato – dobrze trafiłeś. Połączenie kremowej burraty, młodego bobu, aromatycznego czosnku, cytrusowej nuty skórki cytrynowej i świeżych ziół podbije każde letnie spotkanie. To danie łączy prostotę z elegancją – można je podać jako przystawkę, lekką kolację lub dodatek do grilla.

SKŁADNIKI:

2-4 porcje ( w zależności od podania)

500 g młodego bobu (ugotowanego i obranego)


1 kula burraty

2 ząbki czosnku (delikatnie rozgniecione)

3–4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

gałązka świeżego rozmarynu

starta skórka z ½ cytryny (najlepiej ekologicznej)

kilka listków mięty

kilka listków bazylii

szczypta płatków chili (lub więcej, jeśli lubisz ostrzejsze smaki)

sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku


Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę dodaj rozgnieciony czosnek i rozmaryn. Podsmażaj na małym ogniu przez 2–3 minuty, aż czosnek lekko się zarumieni.


Dorzuć ugotowany i obrany bób, wymieszaj, by pokrył się aromatycznym tłuszczem. Przełóż na talerz. Dodaj startą skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprz i chili. Dodaj porwane listki mięty i bazylii, delikatnie wymieszaj.

Na wierzch połóż kulę burraty. Skrop jeszcze oliwą ( ja zmiksowałam jeszcze oliwę z listkami bazylii i soli), posyp odrobiną chili i świeżymi ziołami.

Podawaj od razu z chrupiącym pieczywem lub jako danie solo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz