Sałatkę można zrobić i zjeść samodzielnie lub z serem halloumi albo z kaczką. Jeśli chcesz zrobić z kaczką przygotuj ją następujące:
Pierś z kaczki zamarynować w melasie z granatów ze szczyptą gałki muszkatołowej i z odrobiną miodu oraz z sosem sojowym. Skórę kaczki naciąć i włożyć do marynaty na przynajmniej godzinę, następnie osuszyć pierś z marynaty posolić i doprawić odrobiną mielonego ziela angielskiego. Zacznij smażyć od strony skóry na zimnej patelni tak aby to już się wytopił smażyć około 8 minut z każdej strony, następnie włożyć to piekarnika rozgrzanego na 180 stopni C na 10 minut.
SKŁADNIKI:
1-2 czerwone cykorie
garść rukoli
1-2 oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
szczypta mielonego ziela angielskiego
owoce granatu z jednej połówki
mięta kilka listków
szalotka lub czerwona cebula
trochę dymki drobno posiekanej
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
orzechy najlepiej pistacje ( lub arachidowe)
PRZYGOTOWANIE:
Obrać pomarańczę i wyciąć filety czyli cząstki bez albedo i skóry. Z reszty wycisnąć sok. Cykorię pokroić drobno lub porwać w palcach. Do miski dodać sok z pomarańczy, oliwę i ocet następnie, wymieszać. Dodać cykorię, rukolę i posiekaną świeżą miętę. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, wycięte filety z pomarańczy i wymieszać.
Sałatę ułożyć na talerzu a na wierzchu posypać podprażonymi orzechami, ziarenkami czerwonego pieprzu i granatem.
Sałatę ułożyć na talerzu a na wierzchu położyć pokrojoną plastry kaczkę.

Wyśmienita sałatka!
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie ten przepis! Bardzo oryginalny :)
OdpowiedzUsuńSounds good, thanks for sharing this recipe.
OdpowiedzUsuń