sobota, 1 grudnia 2012

Postny biały barszcz na prawdziwku ze świeżym majerankiem

Zimno , zimno coraz zimniej, a u mnie zupa na podwyższenie odporności.
Postny biały barszcz z 2 grzybkami.

butelka barszczu białego
2 litry wywaru warzywnego - może wyć z kostki
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziemniaków
mleko
świeży majeranek
pieprz
sól do smaku
2 suszone prawdziwki

Zagotuj wywar, wrzuć umyte suszone prawdziwki i zioła. Obierz ziemniaki  i pokrój w kostkę i włóż do garnka. Gotuj. Kiedy będą miękkie wymieszaj barszcz i wlej w silnie gotujący się wywar aby nie zrobiły się kluski z mąki mieszaj aż się zagotuje. Wlej trochę mleka, aby złagodzić kwaśny smak zupy.


Podawaj ze świeżym majerankiem.



Nalewaj gorące do ciepłych miseczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz