sobota, 23 września 2017

Risotto z maślakami


              Dziś kolejny raz dostałam maślaki i białe kozaki. To  wielka radość. Maślaki połączyłam z risottem.



Składniki:

300 gram ryżu arborio
cebula biała
ząbek czosnku
łyżka masła
2 łyżki oliwy
700 ml bulionu
150 ml białego wina wytrawnego
niteczki szafranu

Przygotować bulion z niteczkami szafranu.
W kostkę pokroić cebulę.Czosnek posiekać.
Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek szklić chwilę. Dodać ryż i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, zamieszać całość i dusić wolno ok 15 minut.


Na drugiej patelni:

Maślaki  i kozaka białego obrać ze śluzowatej skórki. Pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać maślaki i dusić dodając odrobinę masła. Posolić i dodać pieprz. Dusić ok 5 minut.
Wyłożyć risotto, dodać grzyby i posypać natką.


9 komentarzy:

  1. Mmm wyglada bosko! Idealne danie na ten sezon grzybowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu obłęd :) tak żałuję, że się nie znam na grzybach :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, wygląda bosko i na pewno tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne danie o tej porze roku. Z pewnością wypróbuję Twój przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam grzyby, mam arborio, zrobię risotto!

    OdpowiedzUsuń