środa, 6 czerwca 2018

Wysokobłonnikowe gofry z miodem gryczanym


Jak ważny jest błonnik w naszej diecie każdy wie. Mamy obecnie do dyspozycji mąkę owsianą wysokobłonnikową, która zapewnia nam ten składnik. Uzyskana w wyniku zmielenia ziaren owsa, pozbawionych zewnętrznej, twardej okrywy. Służy do wypieku pieczywa mieszanego w połączeniu z mąką pszenną lub żytnią w celu wzbogacenia smaku i poprawienia tekstury. Na słodko przyrządzimy z niej ciasta, naleśniki, bliny czy placków. Ja użyłam jej do  gofrów.

mąka owsiana wysokobłonnikowa Bio Planet - 1/2 szklanki
mąka gryczana pełnoziarnista Bio Planet - 1/2 szklanki
mąka ryżowa Bio Planet - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
woda - 1 szklanka
sól himalajska - 1 szczypta
miód gryczany ekologiczny- 2 łyżeczki


Wszystkie mąki i pozostałe składniki zmieszać na gęste ciasto. Jeśli ciasto będzie za gęste dolać odrobinę wody. Wypiec gofry. Podawać z owocami i  miodem.

9 komentarzy:

  1. Wieki już nie jadłam gofrów :) Robisz smaka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne!
    Akurat mam truskawki...Może wpadniesz z goframi...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu specjalnie upiekę kolejną porcję <3

      Usuń
  3. Już czujemy ten wyśmienity smak gofrów :D

    OdpowiedzUsuń
  4. gofry i do tego świeże owoce - pychota :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie robiłam gofrów, dzięki za pomysł na letnią przekąskę!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale świetne gofry!! i jakie

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie słyszałam o takiej mące. Gofry z nią muszą być świetne :)

    OdpowiedzUsuń