wtorek, 6 sierpnia 2019

Dżem z aronii ze śliwką


Aronia jest jednym z najzdrowszych owoców bogatym w antocyjany o właściwościach przeciwutleniających, przeciwstarzeniowych, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, wzmacnia naczynia krwionośne. Niektórzy znają ją od dzieciństwa, ja poznałam ją kilka lat temu. To moje drugie podejście do niej. Wcześniej robiłam sok. Teraz zrobiłam gładki dżem. Z podanych składników wyjdzie 4 słoiczki.
WAŻNE:
Po obraniu i umyciu aronię należy włożyć do zamrażalnika na 24 godziny, aby straciła goryczkę. Osoby mające dolegliwości żołądkowe np. wrzody, stany zapalne czy nadkwasotę powinny jej unikać.

SKŁADNIKI

1 kg aronii
300 g śliwek
3 łyżki cukru różanego np taki: cukier różany
1/2 szklanki cukru trzcinowego ( można więcej ale ja nie lubię słodkich)

PRZYGOTOWANIE;

Aronię umyć, przełożyć do garnka i  gotować na średnim lub małym ogniu, dodać śliwki dusić aż śliwki się rozpadną. Dodać cukry. Po kilku minutach zblendować ( ja blenduję delikatnie, bo lubię gładki dżem). Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 20 minut w 90 stopniach C.

Pyszny do białego sera, tortów.



3 komentarze:

  1. Pyszna połączenie. Domowe dżemy nie mają sobie równych!

    OdpowiedzUsuń
  2. moja niestety w tym roku uschła, ale z tym dżemem to fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszny musi być taki dżem

    OdpowiedzUsuń