czwartek, 29 listopada 2018

Czekoladowe muffiny z masłem orzechowym

Czekoladowe muffiny z masłem orzechowym na "mleku" z czarnego pełnoziarnistego ryżu w fioletowych papilotach. Użyłam mąki orkiszowej jasnej, która jest lekkostrawna niż zwykła

mąka orkiszowa jasna 2- 2,5 szklanki
cukier kokosowy 1/2 szklanki ( możesz dodać więcej, moje muffiny nie były zbyt słodkie)
kakao 2 łyżki
wanilia mielona  1/2 łyżeczki
soda  1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło orzechowe 8 łyżeczek
olej rzepakowy 1/2 szklanki
napój z pełnoziarnistego czarnego ryżu - 1 szklanka
jaja 2 szt.

Suche składniki wsypujemy do miski, napowietrzamy mieszając trzepaczką, dodajemy mokre składniki: napój, jaja i olej i mieszamy trzepaczką jednolitą masę. Do papilotów na muffiny wlewamy po łyżce masy,  następnie na masę kładziemy po łyżeczce masła orzechowego, a na wierzch kolejną pełną łyżkę ciasta i jeszcze trochę. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut ( w zależności od piekarnika) i wysokości papilotek. U mnie są one wysokie i piekły się 30 minut.




9 komentarzy:

  1. Ty to masz pomysły :) wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą smakować obłędnie :) Nie ma to jak czekolada z masłem orzechowym!

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie które nie ma sobie równych <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Te muffiny muszą świetnie smakować, masło orzechowe uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffiny robię najczęściej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale jesteśmy ciekawe jak taki napój z czarnego ryżu smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. o mamo, cóż za smaki! najlepsze z najlepszych <3 kocham takie połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Muffiny wyglądają przepysznie! :) Zacny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. napój z czarnego ryżu? jeszcze nie próbowałam, a muffinki pychota ! :)

    OdpowiedzUsuń