Coraz bliżej Święta więc
przygotowałam tartę jako
alternatywę dla tych, którzy nie przepadają za lepieniem pierogów albo po prostu chcą postawić na stole coś pysznego. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem.
Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące.
Podanie z filiżanką czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.
Ciasto kruche o smaku kminkowo - grzybowym:
500 g mąki orkiszowej jasnej (może być krupczatka)
200 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki niezbyt czubate zimnego gęstego jogurtu
pół łyżeczki soli
płaska łyżeczka mielonego kminku
2 zmielone w młynku ogonki prawdziwków (kapelusze są zbyt twarde)
2-3 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Mąkę umieścić na stolnicy, zrobić dołek, dodać posiekane w kostkę masło, żółtka, jogurt, wsypać sól i mielony kminek oraz dodać puder z mielonych grzybów. Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 minut.
Farsz z kiszoną kapustą i grzybami i jabłkiem
750 g kiszonej kapusty
kilka kapeluszy prawdziwków
olej rzepakowy
sól i pieprz do smaku
jabłko szara reneta
cebula
kminek cały 1/2 łyżeczki
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 jajo to posmarowania wierzchu ciasta.
Grzyby namoczyć w wodzie. Kapustę lekko przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę pociętą w piórka. Dodać kapustę i przemieszać. Dodać przyprawy. Wyjąc miękkie grzyby z wody. Wodę wlać do kapusty a grzyby pociąć w paseczki i włożyć do kapusty. Dusić 30 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać szarą renetę obraną i pociętą w kostkę. Kiedy jabłko się rozpraży wymieszać całość i odstawić.
Formę na tartę wysmarować masłem i oprószyć. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, przeciąć na pół i rozwałkować na cienki placek, włożyć do tary, docisnąć do brzegów. Spód nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym na 180 ˚ C ok. 10 minut. W międzyczasie, kiedy ciasto się podpieka rozwałkować pozostałą część ciasta i wycinać np. gwiazdki ale mogą też być choinki lub reniferki. Następnie wyjąc z piekarnika podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć równomiernie przygotowany farsz a na wierzchu ułożyć wycięte z ciasta figury. Posmarować je roztrzepanym jajem. Ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok. 15 minut.
Taką tartę na świątecznym stole chciałybyśmy mieć <3
OdpowiedzUsuńCudna!
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z Twojego przepisu. To moje smaki!
Już wyobrażam sobie jej smak :) Cudowna!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, a do tego może być ozdobą świątecznego stołu
OdpowiedzUsuń:)
Pomysłowa tarta, udekoruje mój stół podczas świąt ❤❤❤
OdpowiedzUsuńpiękna wyszła <3
OdpowiedzUsuń