poniedziałek, 24 sierpnia 2020

Pasztet warzywny pomidorowy wegański


Pasztet pomidorowy z samych warzyw: cebuli, ciecierzycy, batata, pietruszki, selera i marchewki.

 1 słoik ugotowanej ciecierzycy (350 gram w zalewie  - zalewy nie wylewaj zrób deser: mus czekoladowy, albo  majonez - przepis znajdziesz u mnie)

2 marchewki

1/2 średniego selera

pietruszka korzeń 

cebula

batat ( opcjonalnie)

mały koncentrat pomidorowy (słoiczek)

2 ząbki czosnku 

zioła prowansalskie ok. 1 i 1/2 łyżeczki

pomidor San Marzano ( mięsisty, podłużny) do położenia na wierzch.

sól i pieprz do smaku oraz chili


Warzywa obrać, pociąć w dość dużą kostkę i zacząć dusić w garnku  do miękkości (ok 20-30 minut). Następnie przełożyć do malaksera i dodać ciecierzycę oraz przyprawy. Zmiksować dodając koncentrat pomidorowy. Do natłuszczonej formy, wyłożonej papierem przełożyć gładko zmieloną masę. Wygładzić wierzch łyżką z olejem. Na wierzch układać  plastry pomidora i posypać ziołami prowansalskimi lub oregano.  Piec w 180-190 stopniach C. ok. 45 minut. 


Ps. Do mojego pasztetu poszły 2 łyżki bezglutenowej bułki tartej. 

3 komentarze:

  1. Tego typu dania to ostatnio moje ulubione na przyjęcia, ale i na co dzień. Lekkie, pyszne. Uwielbiam pasztety z korzeniowymi warzywami. Z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pasztet bez mięsa!

    OdpowiedzUsuń