wtorek, 17 sierpnia 2021

Śliwki pod kruszonką

 

Śliwki zapiekane pod złocistą warstwą kruszonki. Deser jest super prosty i super szybki w wykonaniu.

Składniki:

500 g śliwek (u mnie korzeniówka)

kilka goździków np. 4 szt.

1 łyżeczka cynamonu


Kruszonka:

80 g mąki (u mnie mieszanka orkiszowa i pełnoziarnista)

20 g mąki kasztanowej lub mielonych migdałów

50 g cukru bio trzcinowego lub zmielonych daktyli

50 g masła lub zimnego oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE:

Owoce umyć i wyjąć pestki. Włożyć do garnka i kilka minut lekko poddusić z goździkami i cynamonem. Przełożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać kruszonką przygotowaną z podanych  składników. Zapiec 20 minut w 185 stopniach C. 








3 komentarze:

  1. Smacznie, sezonowo jednym słowem-zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliwki pod kruszonką muszą smakować obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Są przepyszne. Zresztą chyba wszystkie owoce pod kruszonką są super.

    OdpowiedzUsuń