środa, 27 kwietnia 2022

Placuszki z cukinii z odżywką białkową z ziołami


P
rzepisów na placuszki z cukinii jest wiele, ale TE wyróżnia dodatek odżywki białkowej, spory dodatek ziół oraz skórki z cytryny. Są pożywne, proste i szybkie w przygotowaniu. Pewnie zauważyliście, że celebryci - sportowcy coraz częściej inwestują w biznes. Tak też jest w przypadku Grzegorza Krychowiaka, który wprowadził na rynek ekologiczne odżywki białkowe BioGol. W jego asortymencie znajdują się także inne ekologiczne produkty takie jak kasze, orzechy, suszone owoce, musli czy płatki owiane. Wszystkie wymienione produkty są elokogiczne i posiadają certyfikaty. Przygotowałam placuszki z odżywką ryżową.

Składniki:

1 cukinia

1/2 łyżeczki soli

pieprz czarny do smaku

1 cebulka dymka ze szczypiorem

garść posiekanych ziół: koperek, natka pietruszki, bazylia, tymianek

otarta skórka z połówki cytryny

2 łyżki mąki ryżowej

1 czubta łyżeczka odżywki białkowej BioGol ryżowa

2 ząbki czosnku

1/2 opakowania sera feta

3 jaja 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

olej do smażenia

Sos jogurtowy:

jogurt naturalny 150 ml

1 ząbek czosnku

szczypta soli i pieprzu

dowolne zioła

Jogurt przełóż do miseczki, wciśnij czosnek, dopraw solą i pieprzem oraz ziołami. Wymieszaj. 

Przygotowanie:

Umytą cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach, dodaj 1/2 łyżeczki soli i przemieszaj widelcem. Odstaw na 10 minut. Posiekaj zioła, cebulkę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i zatrzyj skórkę z cytryny. Następnie odciśnij cukinię z nadmiaru wody. Przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki oraz pokruszoną fetę. 

Rozgrzej patelnie na średnim ogniu, wlej trochę oleju i łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż na rumiano z każdej strony. Usmażone placuszki wykładaj na ręcznik papierowy. 

Podawaj z sosem jogurtowym.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz