Składniki:
1 cukinia
1/2 łyżeczki soli
pieprz czarny do smaku
1 cebulka dymka ze szczypiorem
garść posiekanych ziół: koperek, natka pietruszki, bazylia, tymianek
otarta skórka z połówki cytryny
2 łyżki mąki ryżowej
1 czubta łyżeczka odżywki białkowej BioGol ryżowa
2 ząbki czosnku
1/2 opakowania sera feta
3 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Sos jogurtowy:
jogurt naturalny 150 ml
1 ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu
dowolne zioła
Jogurt przełóż do miseczki, wciśnij czosnek, dopraw solą i pieprzem oraz ziołami. Wymieszaj.
Przygotowanie:
Umytą cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach, dodaj 1/2 łyżeczki soli i przemieszaj widelcem. Odstaw na 10 minut. Posiekaj zioła, cebulkę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i zatrzyj skórkę z cytryny. Następnie odciśnij cukinię z nadmiaru wody. Przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki oraz pokruszoną fetę.
Rozgrzej patelnie na średnim ogniu, wlej trochę oleju i łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż na rumiano z każdej strony. Usmażone placuszki wykładaj na ręcznik papierowy.
Podawaj z sosem jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz