piątek, 5 lipca 2024

Chleb orkiszowy zaparzany mleczny

Pyszny, wilgotny w środku chleb orkiszowy. Najlepiej smakował nam z twrożkiem na słono i słodko.

SKŁADNIKI:


mąka orkiszowa 450 g (typ 720)

woda 30 g 

sól 9 g

mleko 75 ml

jajko 

cukier 1 szczypta

masło

drożdże 5 g (suchych)

jajko +woda do posmarowania wierzchu chleba


PRZYGOTOWANIE:

Na patelnię wsypać 50 g mąki oraz po 75 ml wody mleka zamieszać i  zagotować aż mąka zrobi się "budyń" i wystudzić. Do wystudzonej masy dolać mleko i jajko a całość wymieszać trzepaczką. W dzierży umieścić 400 g mąki, 200 g wody wymieszać delikatnie i odstawić do autolizy na 15 minut. Potem dodać sól, cukier i drożdże i  wcześniej przygotowaną mieszaninę. W tracie można dodać 30 g rozpuszczonego masła. Mieszać 8-10 minut na wolnych obrotach. Odstawić w dzierży do pierwszego wyrośnięcia na 1,5 godziny pod przykryciem. Potem wyjąć ciasto na blat uformować bochen i przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej mąką w którym będzie się piekł. Odstawić na 50 minut do wyrośnięcia ( czasami to trwa troche dłużej). Wyrośnięty chleb posmarować rozkłóconym jajkiem z wodą.  Piec 30- 40 minut 180 stopniach C w zależności od piekarnika. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz