Sałatka jarzynowa w nowej odsłonie – jeszcze smaczniejsza i pełna aromatu!
Sałatka jarzynowa to klasyka, bez której trudno wyobrazić sobie rodzinne spotkania i świąteczne stoły. Ale czy wiesz, że można ją przygotować w jeszcze smaczniejszy i zdrowszy sposób?
Warzywa gotowane na parze – zachowują więcej smaku, wartości odżywczych i mają idealną konsystencję!
Jeszcze bardziej chrupiąca dzięki dodaniu łodygi selera naciowego.
Lekka, ale klasyczna – nie zmieniamy tego, co najlepsze, tylko ulepszamy!
Składniki (na 4-6 porcji):
3 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
½ średniego selera korzeniowego lub 1 mały
2 łodygi selera naciowego
3 jajka
½ szklanki groszku (może być mrożony lub z puszki)
3 ogórki kiszone
1 małe jabłko (najlepiej lekko kwaśne)
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: łyżeczka soku z cytryny dla podkreślenia smaku
Przygotowanie:
Gotowanie warzyw na parze: ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler korzeniowy obierz, pokrój na większe kawałki i ugotuj na parze do miękkości (ok. 20-30 minut). Sprawdź końcem noża czy warzywa są miękkie. Nie rozgotuj – warzywa powinny być jędrne. Po ostygnięciu pokrój je w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie i obierz. Pokrój w kostkę. Seler naciowy umyj i drobno posiekaj w kosteczkę. Jabłko i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Jeśli używasz mrożonego groszku, sparz go wrzątkiem i odcedź. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, skrop sałatkę odrobiną soku z cytryny. Delikatnie wymieszaj.
Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Udekoruj szczypiorkiem i/lub koprem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz