piątek, 6 czerwca 2025

Sos kreolski przepis

Sos kreolski salsa criolla
Sos kreolski salsa criolla to popularny dodatek w Argentynie i w Peru. Sos przygotowany z pomidorów, cebuli, papryki z dodatkiem ziół takich jak koper, kolendra, natka pietruszki z octem i oliwą. Podawany zwykle do grillowanych mięs np. kurczka, ryby. Pyszny także na grzance. 

Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na zakupy składników i tzw. sprzęt. Będę ogromnie wdzięczna

Składniki 

1 czerwona cebula 

4 pomidory

kolorowe papryki lub jedna czerwona

papryczka chilli 

ocet winny ( dałam 2 łyżki) 

1 łyżka posiekanej kolendry, pietruszki i kopru

1/2 szt. limonki 

oregano suszone 

oliwa (aż warzywa będą nią pokryte)

Przygotowanie 

Pomidora zetrzeć na tarce lub pokroić bardzo drobną kostkę. Cebula i paprykę również pokroić w bardzo drobną kostkę. Drobno posiekać zioła. Zalać oliwą i octem oraz sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. 


Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:


• Sałatka pomidorowa z octem i oliwą

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis na sos ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos doskonały łączący mnóstwo smaków i armatorów. Piękny kadr 🧡🧡

    OdpowiedzUsuń
  3. Kliknięte. Zrobię taki sos, jestem jego ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi smacznie i orzeźwiająco :) idealny do dań z grilla :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń