wtorek, 18 września 2012

Jeczpomaki pierogi z kuchni tatarskiej

Jak można było wyczytać z wcześniejszych moich wpisów, zafascynowały mnie smaki kuchni tatarskiej. Czasami w moim mieście idę do restauracji i wspominam smaki Podlasia.
Dziś chciałabym się podzielić tatarskimi jeczpomakami. Nie znam przepisu ze źródeł, jednak spróbowałam je odtworzyć z pamięci: z wyglądu, w smaku  i wzroku. Czy mi się udało? Nie będę próżna. Są bardzo podobne. Nie jestem pewna ciasta, ale farsz jest bardzo, bardzo podobny. Jeśli ktoś zna przepis na ciasto będę wdzięczna.


 Na ciasto:  500 gram mąki, świeże drożdże wielkości orzecha włoskiego, szczypta cukru, pół łyżeczki sol3 jajka, 3 łyżki masła, pół szklani mleka.


Zagnieć składniki i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Zamiast tego ciasta można użyć gotowego ciasta francuskiego. W oryginale ciasto nieco przypomina ciasto francuskie. 



Farsz: 

6 gotowanych i pokrojonych w drobną kostkę ziemniaków,
pęczek natki pietruszki, 
2 marchewki starte na tarce,
zeszklona cebula,
pół kilo podsmażonego mięsa z indyka 
sól i pieprz.


Przygotowanie:

Przygotuj farsz: podsmaż cebulkę, dodaj marchewkę, niech ostygnie. Dodaj do ziemniaków, dokładnie wymieszaj, dodaj natkę i podsmażone wystudzone mięso. Całość wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj cienko na ok. 3 milimetry, wytnij kwadraty 15 na 15 cm. Napełnij je farsze i zacznij zwijać od rogu do końca. Piecz w piekarniki 190 stopni ok 35-40 minut w zależności od piekarnika. Podawaj z surówkami. Ja posmarowałam wierzch żółtkiem. i posypałam czarnuszką, bo lubię. Doskonały z białym barszczem.

1 komentarz:

  1. Bardzo ładnie się prezentuje i przypuszczam, że jest smakowite :)

    OdpowiedzUsuń