Pyszna bułgarska zupa z soczewicy. Po bułgarsku леща oznacza soczewicę. Czorba to zupa. Jest pikantna, sycąca. W sam raz na nadchodzącą jesień.
Składniki:
szklanka zielonej soczewicy
1 duży pomidor bez skórki
1 bardzo ostra papryczka
1 marchewka pokrojona z cieniutki talarki
cebula w kosteczkę drobno pokrojona i zeszklona
2 litry wywaru z warzyw
1 łyżeczka soli morskiej
lubczyk suszony ok. 1/2 łyżeczki
1 duży pomidor bez skórki
1 bardzo ostra papryczka
1 marchewka pokrojona z cieniutki talarki
cebula w kosteczkę drobno pokrojona i zeszklona
2 litry wywaru z warzyw
1 łyżeczka soli morskiej
lubczyk suszony ok. 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Do wywaru warzywnego (użyłam kostki) wsyp wypłukaną soczewicę, marchew i zeszkloną cebulę. Gotuj 20 minut. Następnie dodaj pomidora pokrojonego w dużą kostkę. Gotuj jeszcze ok.5 minut. W międzyczasie dodaj papryczkę i posól do smaku. Przypraw tak jak lubisz np. pieprzem.
Cieszę się, że mogłam pomóc;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na bułgarską zupę z soczewicy-koniecznie muszę wypróbować:)
ps. Ja również nie piję i nie palę;)
Pycha zupa, lubię zupę z soczewicy, aczkolwiek na razie jadałam taką w knajpie i jeszcze się za nią nie zabrałam sama.
OdpowiedzUsuńrzadko jem zupy... wiele tracę
OdpowiedzUsuńpyszna zupa!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie pozywne zupki:)mmm..
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany. Gotowałam tą zupę już kilka razy i za każdym razem była równie smaczna i pożywna. Wprowadziłam niewielkie zmiany, efekty są takie:http://zdrowszakuchnia.blogspot.com/2012/10/gesta-zupa-z-soczewicy.html
OdpowiedzUsuńNa pewno ugotuję ją jeszcze nie raz! Dziękuję za przepis i pozdrawiam,
Agnieszka