niedziela, 16 września 2012

Leszta czorba bułgarska zupa z soczewicy



Pyszna bułgarska zupa z soczewicy. Po bułgarsku леща oznacza soczewicę. Czorba to zupa. Jest pikantna, sycąca. W sam raz na nadchodzącą jesień.

Składniki:

szklanka zielonej soczewicy
1 duży pomidor bez skórki
1 bardzo ostra papryczka 
1 marchewka pokrojona z cieniutki talarki
cebula w kosteczkę drobno pokrojona i zeszklona
2 litry wywaru z warzyw
1 łyżeczka soli morskiej
lubczyk suszony ok. 1/2 łyżeczki


Przygotowanie:

Do wywaru warzywnego (użyłam kostki) wsyp wypłukaną soczewicę, marchew i zeszkloną cebulę. Gotuj 20 minut. Następnie dodaj pomidora pokrojonego w dużą kostkę. Gotuj jeszcze ok.5 minut. W międzyczasie dodaj papryczkę i posól do smaku. Przypraw tak jak lubisz np. pieprzem.

 

6 komentarzy:

  1. Cieszę się, że mogłam pomóc;)
    Bardzo ciekawy przepis na bułgarską zupę z soczewicy-koniecznie muszę wypróbować:)

    ps. Ja również nie piję i nie palę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha zupa, lubię zupę z soczewicy, aczkolwiek na razie jadałam taką w knajpie i jeszcze się za nią nie zabrałam sama.

    OdpowiedzUsuń
  3. rzadko jem zupy... wiele tracę

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie pozywne zupki:)mmm..

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis wypróbowany. Gotowałam tą zupę już kilka razy i za każdym razem była równie smaczna i pożywna. Wprowadziłam niewielkie zmiany, efekty są takie:http://zdrowszakuchnia.blogspot.com/2012/10/gesta-zupa-z-soczewicy.html

    Na pewno ugotuję ją jeszcze nie raz! Dziękuję za przepis i pozdrawiam,

    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń