poniedziałek, 5 listopada 2012

Krupnik z kaszy jaglanej sekret zdrowia

Chciałabym aby w każdym domu kasza jaglana była na stole przynajmniej 3 razy w tygodniu. Zawiera bowiem krzemionkę  która ma leczniczy wpływ na stawy. Dodatkowo dzięki niej będziemy zdrowi, gdyż zawarte w niej antyoksydanty zapobiegają powstawaniu nowotworom. Krzemionka dodatkowa wspomaga nasze włosy i paznokcie. Jest świetna w procesie detoksykacji organizmu. A jedząc ja podczas przeziębień czy grypy szybciej pozbędziemy się kataru. Moja zupa jest 'zaciągana" żółtkami.

Składniki:

2 litry bulionu warzywnego ( ja nastawiam do garnka: 2 marchewki, 1 pietruszkę, 1/4 selera, 2 łodygi selera naciowego, paloną małą cebulę)
2 suszone spore prawdziwki 
natka pietruszki
sól
2 żółtka
natka pietruszki
3/4 szklanki kaszy jaglanej

Przygotowanie:

Z warzyw przygotuj bulion, wkrusz prawdziwki, wsyp 3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej gotuj razem aż kasza i warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania odlej około filiżanki zupy a gdy nieco ostygnie, rozmąć w niej żółtka. Całość wlej do zupy i ponownie zagotuj chwilkę. Posyp natką pietruszki i pieprzem.


3 komentarze: