poniedziałek, 5 listopada 2012

Krupnik z kaszy jaglanej sekret zdrowia


Chciałabym aby w każdym domu kasza jaglana była na stole przynajmniej 3 razy w tygodniu. Zawiera bowiem krzemionkę  która ma leczniczy wpływ na stawy. Dodatkowo dzięki niej będziemy zdrowi, gdyż zawarte w niej antyoksydanty zapobiegają powstawaniu nowotworom. Krzemionka dodatkowa wspomaga nasze włosy i paznokcie  Jest świetna w procesie detoksykacji organizmu. A jedząc ja podczas przeziębień czy grypy szybciej pozbędziemy się kataru. 



Składniki:

2 litry bulionu warzywnego
marchewka
2 suszone spore prawdziwki 
natka pietruszki
sól
2 żółtka
natka pietruszki




Z warzyw przygotuj bulion, wkrusz prawdziwki, wsyp 3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej gotuj razem aż kasza i warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania odlej ok filiżanki zupy a gdy nieco ostygnie, rozmąć żółtka. Całość wlej do zupy i ponownie zagotuj chwilkę. Posyp natką pietruszki i pieprzem.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. :) O tej porze jest smaczniejszy:) niż latem

      Usuń
  2. z jaglanej nigdy nie jadłam, ale chętnie bym spróbowala;)

    OdpowiedzUsuń