czwartek, 17 stycznia 2013

Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami

Ten barszcz robię tylko zimą. Tylko teraz mam na niego ochotę. Latem o nim nie pomyślę, ale teraz jem go chętnie. Dlaczego? Wybieram instynktownie.


1,5 litra bulionu z warzyw
2 starte ba dużych oczkach buraki średniej wielkości
3-5 łyzek zakwasu z buraków.
cebula biała
5 ziaren pieprzu
2 liście laurowe
ziele angielskie
2 łyżki oliwy
mleko zagęszczone

Zagotuj bulion, zetrzyj buraki. Dodaj przyprawy. Gotuj 15 minut. Dodaj zakwas. Na patelni rozgrzej olej i zaszklij drobno pokrojoną cebulkę. Wlej do zupy zagęszczone mleko. Zagotuj. Dodaj zeszkloną cebulę. Zagotuj.

Podawaj  z ziemniakami pure lub z krakersami własnej roboty.

Krakersy:

szklanka mąki orkiszowej
sól
szczypta soli
drożdże wielkość orzecha laskowego na tą ilość mąki.

Zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek. Wycinarką do faworków wycinaj małe kwadraty. Piecz ok 10 minut w piekarniku, aż zaczną być rumiane (180 stopni)





1 komentarz:

  1. Ostatnio marzył mi się taki barszczyk! Koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń