sobota, 22 lutego 2014

Krem ziemniaczany z bryndzą i kminkiem


Zupę taką jadłam w austriackich Alpach. Ale bez sera.
Bardzo mi smakowała.
Ostatnio kupiłam w Krakowskim Kredensie bryndzę z kminkiem. Bardzo mi smakowała. Dodałam do zwykłej kartoflanki i było bardzo smacznie. 



Wywar warzywny 2 litry
biała część pora
1 łyżka oleju
2 łyżki bryndzy z kminkiem
8 średnich ziemniaków
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
natka
papryka słodka


Pora pokroić w krążki udusić na oleju, wlać wywar warzywny, dodać ziemniaki, przyprawy. Kiedy ziemniaki będą ugotowane zmiksować, wyjmując liście laurowe i ziele. Dodać je ponownie po zmiksowaniu. Dodać 2 łyżki bryndzy z kminkiem i dokładnie wymieszać łyżką.
Na koniec posypać natką i słodką papryką.

17 komentarzy:

  1. Kartoflanki są wspaniałe, szczególnie w kremie

    OdpowiedzUsuń
  2. Kartoflanka z kminkiem - pycha ale z bryndzą jeszcze nie jadłam, a też lubię:)
    całość musiała być pysznie pachnąca

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie zupełna abstrakcja, takiej zupy nigdy nie jadłam a ponieważ wygląda cudownie to bardzo mnie ciekawi jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy sposób na urozmaicenie prostego kremu z ziemniaków ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Bryndza z kminkiem musi dawać super ciekawego posmaku :) Chciałabym taką trafić gdzieś w sklepie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne w swej prostocie! zupka apetycznie sie prezentuje:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie wygląda ten krem :) Zjadłabym!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Grunt to dobry pomysł i jest sposób na niebanalny obiad. Pyszna kartoflanka Ci wyszła. Czuję, że skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda tak... wykwintnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak z bryndzą to ja zapisuję się na miseczkę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczna zupa!
    Bryndza nadaje jej ostateczny szlif.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbim wszelkiego rodzaju zupy. To moje paliwo. Mimo iż fanka ziemniaków samych w sobie nie jestem, to uważam że w zupach ogromnie zyskują. Muszę zrobić taki krem, bo wiem, że będzie pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym z przyjemnością!! aż się głodna zrobiłam jak patrzę na zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń