poniedziałek, 23 lutego 2015

Suflety z ziemniaków z szałwią



Bardzo lekki, wręcz biszkoptowy pachnący ziołami dodatek do dań.

500 gram ziemniaków przeciśniętych przez praskę
3 jaja
sól i pieprz
4 listki świeżej szałwii posiekanej
łyżeczka  natki pietruszki

Ubij pianę białek dodaj żółtka, potem po łyżce dodawaj przeciśnięte ziemniaki i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do formy na muffiny do 3/4 wysokości.

Piecz w 190 stopniach ok 30-40 minut.

Można dodać parmezan, ale ja chciałam mniej kaloryczną wersję.

Z podanej ilości wyszło 6 sztuk sufletów  w formie na muffiny.


46 komentarzy:

  1. Delikatne i ciekawe danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze, ale super dodatek, choć pewnie można je wcinać i same :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prócz czekoladowego sufletu nie miałam innego jeszcze okazji spróbować... chyba sama boję się porażki podczas wypieku... chyba czas to zmienić.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite suflety :) Pomysł wart wypróbowania, zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale fajny pomysł, muszę zapisać

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka wersja wytrawna musi smakować ciekawie :D Na pewno fajnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawa jestem tej struktury, musi być niesamowita!: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają jak muffinki :) Nigdy nie jadłam takiego sufletu, pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wow... wyglądają jak najdelikatniejsze muffinki! :)
    Bardzo intryguje mnie ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny pomysł!
    Częstuję się jednym suflecikiem...

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny przepis! kiedyś na pewno wypróbuję.
    A czy na zimno też smakują?

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna propozycja, świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają idealnie :)
    Nigdy takiego czegoś nie jadłam, ale bardzo lubię ziemniaki wymieszane z jajkiem odsmażone na patelni, a smak Twojego sufletu musi być jeszcze lepszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taki suflet to coś nowego dla mnie - bardzo chętnie bym spróbowała :))

    OdpowiedzUsuń
  15. mogłabym jeść nawet jako samodzielnie danie, zapowiadają się pysznie!
    ps mini literówka w tytule:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaki świetny pomysł! W sam raz na przekąskę :)
    http://www.brulionspadochroniarza.pl/

    OdpowiedzUsuń
  17. świetny pomysł :) fajny dodatek do dań :)

    OdpowiedzUsuń
  18. U mnie pewnie wszystkim by smakowało:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny pomysł! Wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajny przepis. Świetnie przygotowałaś swoje suflety i ciekawie podałaś. Bardzo mi się podoba Twoja propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Łał! Ależ pomysłowe! Wyglądają uroczo!

    OdpowiedzUsuń
  22. Tak podane ziemniaki zmienią zwykły obiad w prawdziwie elegancką ucztę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pomysłowo :) nawet takie same chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Fajny i..... wytworny dodatek do dania :) i całkiem nowe spojrzenie na ziemnaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. bardzo ciekawy pomysł! pierwszy raz widzę coś takiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Genialny pomysł jako dodatek i jako np przystawka świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wyglądają uroczo, i z takim wyglądem od razu obiad zamienią w wytworne danie

    OdpowiedzUsuń
  28. Niesamowite jakie cudo można przygotować z ziemniaków....

    OdpowiedzUsuń
  29. Pyszne cuda można wyczarować z ziemniaków :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Wspaniale wyglądają. Jadłabym i jadła :) Jak jadalne kwiaty!

    OdpowiedzUsuń
  31. To coś absolutnie dla mnie! Jestem wieeelką fanką ziemniaków ♥

    OdpowiedzUsuń
  32. Wow, zaczarowałaś mnie tym pomysłem, bardzo chętnie wykorzystam przepis!

    OdpowiedzUsuń
  33. Zjadłabym:) Świetny pomysł. Uwielbiam ziemniaki i wszystko, co z nich zrobione.

    OdpowiedzUsuń
  34. Mmmmm....bardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  35. jadłam coś podobnego z marchewką:D

    OdpowiedzUsuń
  36. Cudowne ! Ładnie podane :)
    Ale czemu nie dostałam zaproszenia ?!

    OdpowiedzUsuń
  37. Te suflety wyglądają absolutnie fenomenalnie! *__*

    OdpowiedzUsuń