czwartek, 23 lutego 2017

Wytrawne babeczki z batata z boczkiem


Z podanych składników wyszło 6 sztuk.

batat  duży 1 sztuka
cynamon 1/2 łyżeczki
kolendra 1/2 łyżeczki
kmin rzymski 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
jaja 2 sztuki
mąka ryżowa pełnozioarnista 3/4 szklanki*
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
boczek plastry

PRZYGOTOWANIE

Batata zetrzyj na tarce. Wbij jaja, dodaj przyprawy i mąkę ryżową pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia. Wysmaruj foremki na muffiny ( włożyłam je dodatkowo w wycięty papier do pieczenia).
Piec w piekarniku na 190- 200 stopniach 35-40 minut. Posypałam chrupiącym boczkiem.

* lub każda inna mąka

9 komentarzy:

  1. Podoba mi się połączenie batatów i boczku, przepis w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Pomysłowe połączenie składników. Smaczny i piękny efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł. Czy babeczki na zimno też dobrze smakują? Byłyby dobrą przekąską do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  4. takie proste a jaki fajowy efekt końcowy :)

    OdpowiedzUsuń