poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Tarta kokosowa z włoską bezą bezglutenowa



Tarta z włoską bezą na mąkach bezglutenowych. Mąki bezglutenowe bardzo dobrze spisują sie w kruchych ciastach. Do tart pszennych najlepsze są mąki z niską zawartoscią glutenu, aby ciasto było odpowiednio kruche ( wiedza od pani Bożeny Sikoń - mistrzyni cukiernictwa).
Pierwszy raz robiłam bezę włoską. Lubię, kiedy wszystko udaje się za pierwszym razem. I tak było w tym przypadku. Tarta jest wspaniała w smaku.  Krem zrobiłam na bazie mleczka kokosowego ze skórką cytryny.

Ciasto:

pół szklanki mąki bezglutenowej uniwersalnej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 kostki zimnego masła
łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki zimnej wody


Zagnieść ze składników  ciasto. Schłodzić. Upiec w 180 stopniach /30 minut.


Krem:

250 ml mleczka kokosowego
skórka z jednej cytryny
200 ml wody
2 zółtka
łyżka cukru trzcinowego
płaska łyzka mąki ziemniaczanej

Zagotować mleczko ze skórką cytryny. W naczyniu rozpuscić wodę z żołtkami, cukrem i skrobią. Wymieszać . Do gotującego sie mleczka ( uwaga nie przypalić!) wlać mieszaninę i mieszać trzepaczką. Masę wyłożyć na przestudzony spód.

Beza:

3 białka w temperaturze pokojowej
100 ml zimej wody
szklanka cukru

Zimną wodę wlewamy do naczynia, dodajemy cukier i gotujemy syrop, aż zrobi się przeźroczysty. Temperatura syropu 115 stopni.
W międzyczasie ubijamy lekko białka. Kiedy syrop będzie gotowy ( nie moze sie karmelizować!) wlewamy go cienką strużką do białek ubijając na małych obrotach. Kiedy już wszytsko wlejemy, nastawiamy wysokie obroty i ubijamy kilka minut.

Beza jest juz gotowa. Nakładamy na wierzch tarty i wstawiamy do piekarnika pod grill.

Musze kupić palnik ;) Choć grill się spisał.






6 komentarzy:

  1. Jaka piękna! Chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudna! bardzo ładnie wygląda i zapewnie tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowicie wygląda twoja tarta. Mleczko kokosowe uwielbiam więc i ten krem pewnie stał by się u mnie No.1

    OdpowiedzUsuń