poniedziałek, 22 maja 2017

Sałatka z grillowaną dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami


Sałatka na ciepło.

Składniki:

opakowanie ciemnych pieczarek
pół dyni piżmowej
5 sztuk suszonych pomidorów
mix sałat
olej lub oliwa
pieprz
ząbek czosnku
sól

Marynata do dyni:

3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki octu winnego
pół łyżeczki wędzonej lub zwykłej czerwonej papryki
szczypta cynamonu
łyżeczka miodu

PRZYGOTOWANIE:

Dynię pokrój w plastry. Włóż je do wcześniej przygotowanej marynaty na 30 minut.

Pieczarki przetnij na połówki, posyp solą i pieprzem i usmaż na patelni dodając pod koniec smażenia posiekany czosnek.Zgrilluj dynię na patelni lub na grillu.Wyłóż sałaty do misy i rozłóż dynię, pieczarki oraz pocięte w paseczki suszone pomidory.

11 komentarzy:

  1. Jeszcze nie grillowałam dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak pięknie i smakowicie, że nie zasnę teraz spokojnie ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna opcja <3 Oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie skomponowana sałatka - bardzo mi się podoba pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Grillowana dynia to miazga <3 Ta sałatka musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to dopiero musi obłędnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała sałatka! Jeszcze nie miałam okazji jeść grillowanej dyni, ale musi być nieziemska:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysł. W końcu sałatka inna niż wszystkie.

    OdpowiedzUsuń