czwartek, 30 listopada 2017

Spotkajmy sie w The Plate Studiu Kulinarnym. Czarne pierogi z farszem z karpia- przepis


Na ulicy Nowolipki 15 w Warszawie w The Plate Studiu Kulinarnym łączy się smaki i ludzi.
Przyjemna atmosfera, ładny zapach, nastrojowa muzyka.
Siadam przy stole, już przygotowanym dla gości. Umówieni jesteśmy na 18:00. Blogerzy schodzą się. Wszyscy radośnie czekamy na obiecane menu szefa kuchni. Nowoczesne Święta Bożego narodzenia. Jestem w siódmym niebie - uwielbiam łamanie schematów;)

Najpierw poznaję szefa kuchni. Mam same pozytywne emocje z tej interakcji. Spokój, skoncentrowanie, miłe rozmowy i pyszne jedzenie. To jest to czego oczekuję na warsztatach.


W menu: czarne pierogi z farszem karpia i kimchi.


Pieczarki do nadzienia mini bułeczek parowanych do złotego barszczu  z żółtych buraków


Kosteczki mango do rolady z ciastem francuskim...


a żółtka będziemy używać do sosu angielskiego z imbiru


Męska ręka potrzebna do wałkowania ciasta


a kobieca do precyzji


lecz lepimy wspólnie, bo każdy ma  talent


do lepienia zgrabnych falbanek


Pierogi gotowe - są piękne


Gotować będziemy za chwilę



Tu wzrastają nasze maleńkie bułeczki- parowańce  z czarnuszka i grzybowym nadzieniem


Wszystko jest pod kontrolą



Pierogi gotowe


Z buraków chioggia przygotowany będzie garnish do barszczu 


Stylizacja to najwspanialszy moment: za chwilę będziemy TO jeść!



Leje się złoty barszcz


CZARNE PIEROGI Z KIMCHI, KARPIEM I SOSEM RAKOWYM Składniki na 

ciasto:

Mąka: 500 g
Masło: 50 g
Sól: łyżeczka
Atrament z mątwy
: łyżeczka Woda: 300 ml

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski. Wrzącą wodą zalać mąkę. Dodać sól, atrament z mątwy oraz rozpuszczone masło. Poczekać aż ciasto ostygnie i wyrobić na jednolitą masę.

Składniki na farsz:

Kimchi: 200 g
Karp filet: 300 g
Świeża kolendra: pęczek 
Sos sojowy jasny: 3 łyżki
Yuzu ponzu: 3 łyżki Tajskie chili: 1 sztuka
Otarta skórka z limonki

Kimchi drobno posiekać i odcisnąć na sicie soki. Z karpia zdjąć skórę. Mięso karpia zemleć na maszynce o grubym oczku. Kolendrę posiekać. Całość wymieszać w misce, doprawiając sosem sojowym, chili, Yuzu, kolendrą i skórką z limonki.

Składniki na sos:

Szalotka: 3 sztuki
Czosnek:
4 ząbki
Ziele angielskie: 5 ziarenek
Liść laurowy: 3 sztuki
Kurkuma:
1/3 łyżeczki
Wino białe wytrawne
: 200 ml Śmietana kremówka 30%: 100 ml Masło: 100 g
Szyjki rakowe: 150 g
Sok z cytryny:
1⁄2 cytryny
Sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Do rondelka wlewamy wino. Dodajemy czosnek, szalotkę, liść i ziele, gotujemy na średnim ogniu do odparowania 1/2 płynu. Do przecedzonego wina, dodajemy śmietanę, kurkumę oraz sok z cytryny i oczyszczone szyjki rakowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok 10 minut. Ściągamy z ognia i zagęszczamy zimnym masłem. Z przygotowanego ciasta i farszu lepimy pierogi. 


Na koniec zostawiliśmy sobie deser. 
Wieczór zakończymy słodkim akcentem.




STRUDEL Z MANGO, TAJSKĄ BAZYLIA I IMBIROWYM SOSEM ANGIELSKIM

Wieczór skończył się około 22:00.  W cudownym nastroju wracam do domu.

Pysznie, klimatycznie, nastrojowo. 

W The Plate nauczycie się gotować, urządzicie imieniny, urodziny, wieczór panieński lub kawalerski oraz spotkanie towarzyskie. 

Gotowanie w cudownym miejscu z cudownymi ludźmi.

Dziękuję Wam za to spotkanie.


3 komentarze: