Tatar zwykle kojarzony jest z mięsem wołowym. Ale tatar może być też z rybą, czy z samych warzyw. Ja przygotowałam go tym razem z tuńczykiem, oliwkami i świeżym ogórkiem. Dobrze smakuje z chlebem żytnim na zakwasie. Z bagietką czy włoską chiabattą też.
Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie mojej wersji to do przygotowania tatara potrzeba:
Składniki:
ogórki korniszony kilka sztuk lub pół świeżego
duża puszka tuńczyka lub świeże mięso ryby (można dostać w supermarkecie)
1słoik oliwek zielonych
koperek siekany do smaku
szczypiorek
rukola
sól i pieprz do smaku
Dressing:
2 łyżki oliwy
kilka ziarenek zielonego pieprz marynowanego (ja uwielbiam ten składnik)
łyżeczka musztardy np. francuskiej
1 łyżeczka octu winnego białego
Przygotowanie:
Przygotować dressing: zmieszać musztardę, biały ocet, oliwę, kilka ziarenek zielonego pieprzu. Można doprawić solą i pieprzem. Niewielką ich ilością.
Posiekać w kostkę oliwki i ogórki. Składniki układać warstwami w obręczy tzw. ringu. Na spodnią warstę ułożyć ogórki, nastepnie tuńczyka a na wierzch oliwki i posiekany koperek. Podać dressing do polania.

tatar rewelacyjny, uwielbiam wszelakie tatary ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł gdy ktoś nie tknie surowego mięsa ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała przystawka!
OdpowiedzUsuńU mnie zamiast tuńczyka jest łosoś.
Pysznego 2013 roku!
ależ to fajnie wygląda i po przeczytaniu składników moje kubki smakowe oszalały.
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Jakoś boję się tatara :D Nie mniej jednak wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńsmaczne połączenie smaków. :(
OdpowiedzUsuńale super wygląda :) ja próbowałam ostatnio ze śledziem :p ale chyba za dużo ułożyłam, bo cała konstrukcja mi się rozwaliła :P
OdpowiedzUsuń