poniedziałek, 11 marca 2013

Wielkanocny żur dla bezmięsnych


                   



Zanim na dobre zacznie się bój o smaczny, wyjątkowy, najlepszy żur czy barszcz biały na wielkanocny stół  - ja już dziś wypróbowuję zakwas i sprawdzam czy aby wszystkie przyprawy w kuchni są. Żeby nie było zaskoczenia.

SKŁADNIKI

wywar z warzyw 1-1,5 litra
2 liście laurowe
kilka ziarnek ziela angielskiego
kilka ziarnek pieprzu czarnego i białego
łyżka tartego świeżego chrzanu lub ze słoika
250 ml zakwasu 
2 kapelusze prawdziwków
jogurt lekki
majeranek
gotowane jaja na twardo
sól

PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj wywar z warzyw, dodaj przyprawy, namoczone kapelusze prawdziwków. Po około 30 minutach wlej zakwas i mieszaj aby nie porobiły się kluski,
dodaj świeżo tarty chrzan, jogurt i mieszaj. 
Teraz dopraw solą jeśli tego wymaga i dopraw majerankiem. 
Do misy żuru włóż jajo  i podawaj. 

Wielkanocne Smaki III

5 komentarzy:

  1. Ja dodałabym jeszcze czosnku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, przyda mi się, smaczny, sprawdzony przepis na świąteczny żur, bo w tym roku pierwszy raz na Wielkanoc zawitają do mnie rodzice i teściowie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja Tobie życzę smacznych Świat. Trzymam za Ciebie kciuki, żeby wszystko się udało:)

      Usuń
  3. Uwielbiam żurek :) Barszczyk biały, zalewajkę :) Wszystkie odmiany!

    OdpowiedzUsuń