Zanim na dobre zacznie się bój o smaczny, wyjątkowy, najlepszy żur czy barszcz biały na wielkanocny stół - ja już dziś wypróbowuję zakwas i sprawdzam czy aby wszystkie przyprawy w kuchni są. Żeby nie było zaskoczenia.
SKŁADNIKI
wywar z warzyw 1-1,5 litra
2 liście laurowe
kilka ziarnek ziela angielskiego
kilka ziarnek pieprzu czarnego i białego
łyżka tartego świeżego chrzanu lub ze słoika
250 ml zakwasu
2 kapelusze prawdziwków
jogurt lekki
majeranek
gotowane jaja na twardo
sól
PRZYGOTOWANIE:
Ugotuj wywar z warzyw, dodaj przyprawy, namoczone kapelusze prawdziwków. Po około 30 minutach wlej zakwas i mieszaj aby nie porobiły się kluski,
dodaj świeżo tarty chrzan, jogurt i mieszaj.
Teraz dopraw solą jeśli tego wymaga i dopraw majerankiem.
Do misy żuru włóż jajo i podawaj.
Ja dodałabym jeszcze czosnku :)
OdpowiedzUsuńHa, a wiesz, że zapomniałam.
UsuńOj, przyda mi się, smaczny, sprawdzony przepis na świąteczny żur, bo w tym roku pierwszy raz na Wielkanoc zawitają do mnie rodzice i teściowie ;)
OdpowiedzUsuńTo ja Tobie życzę smacznych Świat. Trzymam za Ciebie kciuki, żeby wszystko się udało:)
UsuńUwielbiam żurek :) Barszczyk biały, zalewajkę :) Wszystkie odmiany!
OdpowiedzUsuń