Moja propozycja wykorzystania dyni - jako, że zup mam dość;) Co dodacie do środka - to taki smak uzyskacie. Mogą być to krewetki koktajlowe, czy rozdrobniony brokuł. Moja propozycja poniżej z natką pieruszki.
Na masę najlepsza będzie dynia piżmowa, bo jest "mączna".
Składniki
pół dyni piżmowej
2 jaja
ok. 30 g tartego parmezanu
3-4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
papryczka chili
ząbek czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
kaszka kukurydziana do obtaczania
Przygotowanie:
Dynię pieczemy ok. 40 minut w 190 stopniach C. Wyjmujemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Odstawiamy aby wystygła.
Do zimnej dyni wbijamy jaja, dodajemy mąkę, ser i pozostałe składniki.
Wyrabiamy krótko masę. Formujemy nuggetsy, obtaczamy w kaszce kukurydzianej, układamy na papier do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach ok. 25 minut.
Ale super. Podoba mi się ten przepis bardzo :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko:)
Usuńdoskonałe! i mimo że po obiedzie jestem, to chrupnęłabym ze dwa takie;)
OdpowiedzUsuńchętnie bym i ja takie dwa podkradła :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Chętnie je zrobię :)
OdpowiedzUsuńA dzisiaj właśnie dostałyśmy dynię piżmową :D Szkoda, że piekarnika nie mamy:/
OdpowiedzUsuńAle faktycznie jest bardzo treściwa ta dynia :)
Nuggetsy warzywne- tego jeszcze nie widziałam.
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł i prezentacja. Zjadłabym!:)
Kupiłaś mnie tym przepisem! Robię :)
OdpowiedzUsuńMuszę je kiedyś zrobić bo strasznie mój wzrok przyciągają i z pewnością są bardzo smaczne :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! A u mnie trzy różne dynie czekają na przerobienie w jakieś pyszne danie i już wiem, że z tego przepisu skorzystam :) zwłaszcza, że bezglutenowy.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe, w takiej postaci dyni nie próbowałam. U mnie też ostatnio królują dania z dynią w roli głównej i szukam nowych inspiracji, bo jedzenie tego samego kilka razy to żadna przyjemność :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Nie próbowałam nigdy takich, a pomysł jest świetny :) Dopiero przekonuję się do dyni ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba Twój przepis i chętnie zjadłabym takiego nuggetsa. Z sosem... umm, mniam :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :) wyglądają pysznie i tak jesiennie a u mnie 10 dużych dyń do zużycia :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :) ostatnio mam fazę na bezmięsne zamienniki :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny kolor i bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na nuggetsy :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis dla wegetarian [czyt. dla mnie]:)
OdpowiedzUsuńOoo genialne! Fajny sposób na wykorzystanie dyni!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis.Czy parmezan oprócz podkręcenia smaku ma również za zadanie spoić masę? Chcę go pominąć i nie wiem, czy szukać jakiegoś zamiennika.
OdpowiedzUsuńMożesz go pominąć.
Usuń