poniedziałek, 29 marca 2021

Fit babka owsiana z miodem i pyłkiem kwiatowym

WESOŁYCH I ZDROWYCH ŚWIĄT!

Fit! Bezglutenowa babka wielkanocna z mąką owsianą, otrębami, z miodem, pyłkiem kwiatowym i gorzką czekoladą.

SKŁADNIKI:

4 jaja w temperaturze pokojowej 

1 łyżka otrębów owsianych 

1 szklanka mąki owsianej

3 łyżki miodu np. akacjowego

jogurt w temperaturze pokojowej - 150 ml

olej - 2 łyżki

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

cukier waniliowy z ksylitolem lub mielona wanilia 

Dekoracja:

1/2 tabliczki czekolady

2 łyżki oleju

pyłek kwiatowy 1 łyżeczka


PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzać piekarnik na 180˚C. Foremkę o wymiarach: 17 x 8 cm wysmarować tłuszczem, można obsypać mąką.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie żółtka ubić z miodem na puch, dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilię, otręby i olej. Wymieszać na jednolitą masę tylko do połączenia się składników. Następnie przełożyć 1/3 piany z białek i wmieszać łopatką. Kiedy się połączy z ciastem dodać resztę piany i wymieszać. Masę przelać do formy. Piec w 180 ˚C przez 40  minut "do suchego patyczka". Babkę wystudzić. Udekorować: rozpuszczając w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z olejem. Polać babkę płynną czekoladą i posypać pyłkiem. 




3 komentarze:

  1. Z mąki owsianej jeszcze nic nie piekłam, ale bardzo lubię kaszę owsianą do obiadu. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ta babka mega apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń