piątek, 12 marca 2021

Smażone tofu w sosie z miso z warzywami

Lubicie azjatyckie smaki? Jeśli tak to mogę wam polecić bio produkty marki Lima od Bio Planet. Dzięki nim wasze potrawy będą miały niepowtarzalny smak. 

SKŁADNIKI:

4 porcje

opakowanie tofu naturalnego 

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

pęczek młodych marchewek

brokuł

małe pieczarki

olej do smażenia

składniki sosu:

1 łyżka miso hatcho lub shiro miso

1/2 szklanki wody

2 łyżeczki tartego imbiru

sól so smaku

płatki chili do smaku

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

2 łyżki sosu sojowego np. wędzonego Lima

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżka octu ryżowego

2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej


PRZYGOTOWANIE:

Tofu pokroić na 8 plastrów i opanierować w skrobi ziemniaczanej. Usmażyć na gorącym oleju na złoto. Odłożyć na ręcznik papierowy. 

Marchewki obrać i przekroić na pół. Obrać pieczarki a brokuła ugotować al'dente.

Na grillowej patelni zgilliwać marchewki i pieczarki. 

Na dużej czystej patelni zagotować składniki sosu łącząc je ze sobą (bez skrobi ziemniaczanej). Włożyć tofu i kilka minut niech się pogotuje, dodać marchewki i pieczarki. W niewielkiej ilości wody rozprowadzić skrobię wlać i wymieszać aż sos stanie się lepiący i gęsty. 

Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem układając obok brokuła i polewając sosem. 

Tofu można także zgrillować nie smażyć.  






2 komentarze: