Dla 2 osób:
Na falafele:
200 g ugotowanej ciecierzycy (wzięłam gotową ze słoika)
100-150 g mrożonego zielonego groszku (lekko rozmrożony)
2 łyżki mąki np. z ciecierzycy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 mięty (z doniczki)
ćwiartka kiszonej cytryny
1 łyżeczka mielonego kminu
1/2 łyżeczki chili w płatkach
olej do smażenia
Hummus:
200 g ciecierzycy + woda z gotowania lub ze słoika + 2 łyżki
1/2 ostrej papryki w proszku
1 łyżka tahiny lub masła orzechowego (dziś użyłam migdałowego)
1/2 ząbka czosnku
sól himalajska do smaku
2 łyżki oliwy z oliwy
1/2 łyżeczki skórki z cytryny np. bio
1-2 łyżki soku z cytryny
Dwie łyżki ciecierzycy oprósz pikantną papryką w proszku. Możesz upiec w piekarniku ( jeśli coś pieczesz przy okazji) lub usmażyć na złoto w niewielkiej ilości oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Przygotuj humus. Wszystkie składniki humusu umieść w malakserze i zmiksuj na krem. Rozłóż na talerze.
W tym samem malakserze umieść składniki falafeli. Cytrynę kiszoną wcześniej przesiekaj. Zmiksuj ale tak aby było widać kawałki warzyw. Rozgrzej olej na patelni i na rozgrzany wykładaj łyżką małe kotleciki ( można uformować kulki i usmażyć w głębokim oleju- ale wybrałam "chudszy" sposób). Smaż kilka minut z obu stron. Wysmażone połóż na chwilę na ręcznik papierowy.
Na hummusie ułóż kilka falafeli posyp np. nasturcją lub kolendrą. Dodałam też czerwoną kiszoną kapustę, która dobrze się wkomponowała.
Bardzo oryginalna propozycja
OdpowiedzUsuń