wtorek, 26 października 2021

Pieczone pierogi z kiszoną kapustą i grzybami calzone

 

Pieczone pierogi calzone z polskim nadzieniem, który nie ma sobie równych. Kapusta kiszona z leśnymi grzybami, śliwką do barszczyku z kiszonych buraków.

Ciasto calzone:

500 g mąki orkiszowej jasnej lub włoska mąka typu 00 do pizzy

300 ml ciepłej wody

3 g suchych drożdży

1 -2 łyżki oliwy z oliwy

6 g cukru 

8 g soli

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w letniej wodzie z cukrem. Do miski wsyp mąkę wlej zaczyn i sól, wlej oliwę i zagniataj 5-7 minut. Odstaw na 1-1,5 godz. 

Farsz:

1 słoik kapusty kiszonej z leśnymi grzybami Runolandu lub 

500 gram kiszonej kapusty

3 śliwki suszone 

garść grzybów namoczonych i podgotowanych 20 minut

3 łyżki oleju rzepakowego

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz świeżo mielony

cebula

1 łyżeczka kminku ( jeśli lubisz) mielonego

Cebulę posiekaj w kostkę. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę oraz kminek, chwilę podsmaż a następnie dodaj kapustę z grzybami lub kapustę, śliwki i posiekane namoczone grzyby. Duś mieszając od czasu i czasu. Dodaj pieprz odstaw.

Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na osiem równych kawałków lub więcej i uformuj z niego kulki. Rozwałkuj dość płaskie kółko ok. 0,7 cm grubości. Na środek ułóż farsz, złóż na pół  i zlep pieroga. Odstaw na deskę posypaną mąką. Pierogi posmaruj np. roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem, czarnuszką lub rozmarynem.

Piecz w 220 C stopniach ok. 25-30 minut. 

Podawaj z barszczykiem lub żurkiem.  



1 komentarz: