czwartek, 28 października 2021

Mus z jabłek i dzikiej róży


Przygotuj cztery małe słoiki, jabłka i obierz owoce dzikiej róży (obieranie nie jest łatwe, ale dla zdrowia warto). Mus jest z malinówek, choć one nie bardzo nadają się na smażenie to zdecydowałam się na mus ponieważ dostaliśmy torbę jabłek i trzeba było coś z nich zrobić. Mus jest przepyszny ma przepiękny rubinowy kolor. 

Składniki: 

1 kg jabłek czerwonych ze skórką ( u mnie malinówka)

2 garście obranych owoców dzikiej róży

1/2 łyżeczki  mielonych goździków

1 łyżeczka cynamonu

2 ziarna kardamonu


Przygotowanie:

Jabłka umyć przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne (nie obierać że skórki) i przełożyć do garnka, dodać resztę składników i podlać niewielką ilością wody. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut. Zmiksować na gładko a gorący mus przyłożyć do wyparzonych słoików. 




4 komentarze: