Kapusta pekińska to zdrowe warzywo. Bigos z niej jest pyszny i zdrowy. Szczególnie dla osób, którym kiszona biała kapsuta nie służy. Super dodatkiem będzie też kimchi. Można dodać pieczarki. Ja ich nie dałam, ale bardzo polecam je dodać, jeśli macie.
SKŁADNIKI:
kapusta pekińska 1 sztuka
cebula
marchewka średniej wielkości
ziele angielskie 2-3 szt
liść laurowy
pieprz biały 1/2 łyżeczki
boczek w kostkach 1 opakowanie
olej
2-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (w zależności od wielkości kapusty)
sól i pieprz do smaku
majeranek ok. 1 łyżeczka
woda 1-2 szklanki
1 łyżka octu jabłkowego
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Kapustę przeciąć wzdłóż na pół i na ćwiartki, poszatkować. Rozgrzać trochę oleju i zeszklić cebulę, potem dodać marchewkę podsmażyć do zmiejszenia objętości marchwi. Potem dodać kapustę i chwilę podsmażyć. Wlać wodę, dodać przyprawy i zakryć pokrywką. Gotować jakieś 10 minut. W międzyczasie wysmażyć boczek i dodać do kapusty. Na łyżce oleju przesmażyć koncentrat i dodać do kapusty. Gotować 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz