poniedziałek, 16 grudnia 2024

Bigos z kapusty pekińskiej

 

Kapusta pekińska to zdrowe warzywo. Bigos z niej jest pyszny i zdrowy. Szczególnie dla osób, którym kiszona biała kapsuta nie służy. Super dodatkiem będzie też kimchi. Można dodać pieczarki. Ja ich nie dałam, ale bardzo polecam je dodać, jeśli macie. 

SKŁADNIKI:


kapusta pekińska 1 sztuka

cebula

marchewka średniej wielkości

ziele angielskie 2-3 szt

liść laurowy

pieprz biały 1/2 łyżeczki

boczek w kostkach 1 opakowanie

olej

2-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (w zależności od wielkości kapusty)

sól i pieprz do smaku

majeranek ok. 1 łyżeczka

woda 1-2 szklanki

1 łyżka octu jabłkowego


PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Kapustę przeciąć wzdłóż na pół i na ćwiartki, poszatkować. Rozgrzać trochę oleju i zeszklić cebulę, potem dodać marchewkę  podsmażyć do zmiejszenia objętości marchwi. Potem dodać kapustę i chwilę podsmażyć. Wlać wodę, dodać przyprawy i zakryć pokrywką. Gotować jakieś 10 minut. W międzyczasie wysmażyć boczek i dodać do kapusty. Na łyżce oleju przesmażyć koncentrat i dodać do kapusty. Gotować 5 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz