piątek, 3 stycznia 2025

Bułki do hot dogów przepis

 

Przepis na 6 sztuk przepysznych domowych bułek do hot dogów. Dałam mąkę orkiszową typ 550. Można zrobić 12 mini bułeczek i podać na imprezie karnawałowej.


SKŁADNIKI:

500 g mąki 

50 g miękkiego masła 

1 łyżka miodu akacjowego / cukru 

1 łyżeczka soli 

230 ml mleka 

100 ml wody

2 czubate łyżki mleka w proszku 

1 jajko

20 g świeżych drożdży 


PRZYGOTOWANIE:

Do miski dodaj mąkę, mleko w proszku, miękkie masło, miód lub cukier i rozpuszczone w mleku drożdże, następnie dodaj wodę i  jajko. Zacznij wyrabiać ciasto ręką przez około 10 minut. Przykryj miskę czepkiem lub ściereczką i odłuż do wyrastania w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, przełóż na stolnicę i podziel na sześć części (u mnie każda miała po 145 g). Z każdej części uformuj bułeczki. Następnie weź pierwszą bułeczkę i rozwałkuj prostokąt. Dłuższy bok ma mieć 15-17 cm zroluj ciasto dłuższym brzegiem w tzw."palucha". Odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie rozwałkuj pozostałe bułeczki i zroluj w podłuzną bułkę. Ułóż bułki w znacznej odległości od siebie na blasze. Odstaw do wyrośniścia pod ściereczką na 30-40 minut. Wyrośnięte posmaruj roztrzepanym jajkiem i jeśli chcesz jakimiś nasionami. Ja wybrałam sezam. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180° C do 30 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz