Wiosenna sałatka wielkanocna z jajkiem, rzeżuchą i szparagami.
Kolorowa, świeża i pełna wiosennych smaków – ta sałatka to idealna propozycja na wielkanocny stół lub lekki obiad. W misie znajdziesz chrupiące liście sałaty rzymskiej, plasterki ogórka i rzodkiewki, soczystą zieloną cebulkę oraz delikatne szparagi. Ugotowane na półtwardo jajka z intensywnie pomarańczowym żółtkiem dodają kremowości, a świeża rzeżucha i jadalne kwiaty (np. bratki lub nagietki) nadają daniu wyjątkowego uroku.
To nie tylko piękna ozdoba stołu, ale i zdrowa bomba witaminowa!
Całość skropiona lekkim winegretem na bazie musztardy i oliwy – idealnie dopełnia smak kompozycji.
Składniki:
1/2 pęczka zielonych szparagów
4 jajka ugotowane na twardo
1/2 pęczek rzodkiewek
rzeżucha trochę
ogórek
miks sałat
Sos: 2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
jadalne kawiaty ( np. forsycja)
Przygotowanie:
Szparagi umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zblanszuj w osolonej wodzie (ok. 3 min), a następnie zahartuj w wodzie z dodatkiem lodu.
Rzodkiewkę i ogórek pokrój w plasterki a jajka na ćwiartki.
Ułóż składniki na sałacie, skrop dressingiem z oliwy, musztardy i cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz