sobota, 12 kwietnia 2025

Wielkanocna sałatka ze szparagami rzodkiewką i jajem

Wiosenna sałatka wielkanocna z jajkiem, rzeżuchą i szparagami.

Kolorowa, świeża i pełna wiosennych smaków – ta sałatka to idealna propozycja na wielkanocny stół lub lekki obiad. W misie znajdziesz chrupiące liście sałaty rzymskiej, plasterki ogórka i rzodkiewki, soczystą zieloną cebulkę oraz delikatne szparagi. Ugotowane na półtwardo jajka z intensywnie pomarańczowym żółtkiem dodają kremowości, a świeża rzeżucha i jadalne kwiaty (np. bratki lub nagietki) nadają daniu wyjątkowego uroku.

To nie tylko piękna ozdoba stołu, ale i zdrowa bomba witaminowa!

Całość skropiona lekkim winegretem na bazie musztardy i oliwy – idealnie dopełnia smak kompozycji.

Składniki:


1/2 pęczka zielonych szparagów

4 jajka ugotowane na twardo

1/2 pęczek rzodkiewek

rzeżucha trochę 

ogórek

miks sałat

Sos: 2 łyżki oliwy

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżka soku z cytryny

sól i pieprz

jadalne kawiaty ( np. forsycja)

Przygotowanie:


Szparagi umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zblanszuj w osolonej wodzie (ok. 3 min), a następnie zahartuj w wodzie z dodatkiem lodu.

Rzodkiewkę i ogórek  pokrój w plasterki a jajka na ćwiartki.

Ułóż składniki na sałacie, skrop dressingiem z oliwy, musztardy i cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz