sobota, 12 kwietnia 2025

Wielkanocna sałatka ze szparagami rzodkiewką i jajem


Wiosenna sałatka z jajem, szparagami, rzodkiewką i rzeżuchą

Wiosenna sałatka wielkanocna z jajkiem, rzeżuchą i szparagami.

Kolorowa, świeża i pełna wiosennych smaków – ta sałatka to idealna propozycja na wielkanocny stół lub lekki obiad. W misie znajdziesz chrupiące liście sałaty rzymskiej, plasterki ogórka i rzodkiewki, soczystą zieloną cebulkę oraz delikatne szparagi. Ugotowane na półtwardo jajka z intensywnie pomarańczowym żółtkiem dodają kremowości, a świeża rzeżucha i jadalne kwiaty (np. bratki lub nagietki) nadają daniu wyjątkowego uroku.

To nie tylko piękna ozdoba stołu, ale i zdrowa bomba witaminowa!

Całość skropiona lekkim winegretem na bazie musztardy i oliwy – idealnie dopełnia smak kompozycji.


Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści.


Składniki:

1/2 pęczka zielonych szparagów

4 jajka ugotowane na twardo

1/2 pęczek rzodkiewek

rzeżucha trochę 

ogórek

miks sałat

Sos: 2 łyżki oliwy

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżka soku z cytryny

sól i pieprz

jadalne kawiaty ( np. forsycja)


Przygotowanie:

Szparagi umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zblanszuj w osolonej wodzie (ok. 3 min), a następnie zahartuj w wodzie z dodatkiem lodu.

Rzodkiewkę i ogórek  pokrój w plasterki a jajka na ćwiartki.

Ułóż składniki na sałacie, skrop dressingiem z oliwy, musztardy i cytryny.


4 komentarze:

  1. Fantastyczne połączenie smaków :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta sałatka zawiera wszystko co lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zainspirowałaś mnie. Będzie idealna na zbliżające się święta.

    OdpowiedzUsuń
  4. musze taką zrobic koniecznie

    OdpowiedzUsuń