wtorek, 8 kwietnia 2025

Pasztet z wątróbek z pistacjami i pomarańczowym likierem Grand Marnier

Pasztet z  wątróbek z pistacjami i pomarańczowym likierem Grand Marnier. Wybitnie puszysty i kremowy. Pełny smaku i aromatu. Świetnie rozprowadza się po pieczywie. Uwielbiam kiedy trafiam na czerwony pieprz. Bardzo lubię jego smak. 

Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści.

Składniki:


400 g kurzych lub z kaczki wątróbek

1 cebula

2 ząbki czosnku

50 ml Grand Marnier

70 g masła temperatura pokojowa + 50 g do zalania

50 ml śmietanki bez laktozy (opcjonalnie)

50 g obranych pistacji

1 łyżeczka tymianku

sól i pieprz (dałam czerwony)

olej 1 łyżka


Przygotowanie:


Podsmaż na oleju cebulę, czosnek i wątróbki – krótko, aż będą miękkie, ale nie wysuszone.

Wlej likier i podpal jeśli to możliwe lub po prostu odparuj alkohol  gotując chwilę. Przełóż do blendera i zmiksuj  z 50 g masła i przyprawami oraz śmietanką.

Dodaj posiekane pistacje i wymieszaj. Przełóż do formy i zalej rozpuszczonym masłem.

Wstaw do lodówki na kilka godzin.


3 komentarze: