Sałatka z grillowaną piersią kurczaka zamarynowana w ziołach prowansalskich i oliwie. Podana na rzymskiej sałacie z pikantnym musztardowcem. Dopełnieniem dania są grillowane zielone szparagi polane sosem winegret.
Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na zakupy składników i tzw. sprzęt. Będę ogromnie wdzięczna.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
zioła prowansalskie
granulowany czosnek
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
sałata rzymska
musztardowiec lub rukola
sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół. Każdą część posolić, popieprzyć, doprawić ziołami prowansalskimi i granulowanym czosnkiem. Przełożyć do naczynia i polać oliwą a następnie wymasować i odstawić do marynowania.
Szparagi umyć, oderwać końcówki, pociąć na kawałki.
Grillować kurczaka na grillu lub na patelni grillowej, następnie szparagi. Sałatę i musztardowca porwać na mniejsze kawałki. Przygotować sos. Sałaty polac sosem i wymieszać. Wyłożyć na talerze i położyć pokrojoną pierś z kurczaka.
Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:
• Kurczak z boczniakami po chińsku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz