sobota, 3 maja 2025

Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami

 

Sałatka z grillowanym kurczakiem z sałatą rzymską i musztardowcem, grillowanymi szparagami  z pysznym winegreciez

Sałatka z grillowaną piersią kurczaka zamarynowana w ziołach prowansalskich i oliwie. Podana na rzymskiej sałacie z pikantnym musztardowcem. Dopełnieniem dania są grillowane zielone szparagi polane sosem winegret.

 Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na zakupy składników i tzw. sprzęt. Będę ogromnie wdzięczna. 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

zioła prowansalskie

granulowany czosnek

oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku

sałata rzymska

musztardowiec lub rukola

sos:

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka musztardy

sok z połowy cytryny

sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół. Każdą część posolić, popieprzyć, doprawić ziołami prowansalskimi i granulowanym czosnkiem. Przełożyć do naczynia i polać oliwą a następnie wymasować i odstawić do marynowania. 
Szparagi umyć, oderwać końcówki, pociąć na kawałki. 
Grillować kurczaka na grillu lub na patelni grillowej, następnie szparagi. Sałatę i musztardowca porwać na mniejsze kawałki. Przygotować sos. Sałaty polac sosem i wymieszać. Wyłożyć na talerze i położyć pokrojoną pierś z kurczaka. 



Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:
• Kurczak z boczniakami po chińsku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz