wtorek, 3 lipca 2012

Kasza pęczak a'la risotto

Kaszotto z pieczarkami 

Składniki:

 1 i 1/2 szklanki kaszy pęczak
1 cebula
1/2 szklanki białego wina
około 1 litra bulionu warzywnego
pieprz
kilka pieczarek
  tarte pecorino lub parmezan ( 2 łyżki stołowe na porcję)
świeże listki majeranku





Przygotowanie:

1. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki.

2. Zeszklić cebulę na łyżce masła, dodać opłukany pęczak i wino.

3. Wymieszać i za kilka chwilę dolać  bulion. Najpierw 0,5 litra, potem w miarę pęcznienia pęczaku:) dolewać pozostałą część.

4. Po około 20-30 minutach dodać  ser pecorino. Całość posypać świeżym majerankiem. Wymieszać.

 Podawaj z sałatką ze smażonego bakłażana.

3 komentarze:

  1. Przepadam za risottem i kaszą pęczak, więc prędzej czy później zrobię takie danie:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy raz w życiu widzę nazwę "kaszotto" i przyznam, że mnie też się nie podoba

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaszotto zdecydowanie niefajna nazwa ale danie bardzo fajne, które też często robię. We Włoszech nazywają je orzotto (orzo - jęczmień) co brzmi znacznie lepiej. Raczej bym nie tłumaczyła na polski, tak jak się nie tłumaczy risotto - ryżotto brrr.... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń