wtorek, 3 lipca 2012

Kasza pęczak a'la risotto

Składniki:

szklanka kaszy pęczak
1 cebula
1/2 szklanki białego wina
1 litr bulionu warzywnego
pieprz
kilka pieczarek
  tarte  pecorino ( 2 łyżki stołowe)
świeże listki majeranku


Kasza pęczak po polsku


Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki.

2. Zeszklij cebulę na łyżce masła, dodaj opłukany pęczak, i wino.

3. Wymieszaj i za kilka chwil dolej bulion. Najpierw 0,5 litra, potem w miarę pęcznienia pęczaku:) dolewaj pozostałą część.

4. Po ok 20-30 minutach dodaj ser pecorino. Całość posyp świeżym majerankiem. Wymieszaj.


Ponieważ nie lubię nazwy kaszotto, danie jest praktycznie bez nazwy. Smak tworzy świeży majeranek. Podawaj z sałatką ze smażonego bakłażana.

3 komentarze:

  1. Przepadam za risottem i kaszą pęczak, więc prędzej czy później zrobię takie danie:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy raz w życiu widzę nazwę "kaszotto" i przyznam, że mnie też się nie podoba

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaszotto zdecydowanie niefajna nazwa ale danie bardzo fajne, które też często robię. We Włoszech nazywają je orzotto (orzo - jęczmień) co brzmi znacznie lepiej. Raczej bym nie tłumaczyła na polski, tak jak się nie tłumaczy risotto - ryżotto brrr.... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń