poniedziałek, 21 stycznia 2013

Krążki polenty z kaczką duszoną w czerwonym winie

Pierwszy raz zrobiłam polentę do kaczki. Bardzo wytrawnie wyglądało. Ale najciekawsze jest, ze po obiedzie nie miałam wściekłej ochoty na deser. 


4 uda kacze
szklanka czerwonego wytrawnego wina
anyżek 
3 goździki
polenta
woda 
sól
tarty parmezan lub pecorino - garść
krem z czerwonego octu balsamicznego
brokuły z wody 



Oczyść mięso  posyp solą i pieprzem. Obsmaż na odrobinie oleju. Kiedy tłuszcz z kaczki się wytopi wlej wino, odparuj, dodaj przyprawy i duś 1,5 godziny. Od czasu do czasu obracaj uda. Mięso będzie miękkie i rozpływające się ustach.



Przed końcem duszenia ugotuj polentę wg opisu na opakowaniu, dodaj parmezan i wymieszaj. Wylej gorącą na płaski talerz rozsmaruj równomiernie i wycinaj krążki lub dowolne kształty  Ja użyłam obręczy kucharskiej.  Podawaj z kremem octu czerwonego balsamicznego i brokułami z wody.



3 komentarze:

  1. polenty nigdy nie jadłam, ciekawa jestem jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak podobny do kaszki manny, ale ja wolę kukurydzianą bo dobrze komponuje się z mięsem.:)

      Usuń
    2. Kaszę mannę uwielbiam, więc ta też na pewno będzie mi smakować:)Dziękuję AZgotuj!

      Usuń