poniedziałek, 4 lutego 2013

Faszerowana papryka fetą i ryżem w pomidorach

Z nazwy te papryki są białe, dla mnie zielone. Świetnie nadają się do faszerowania. Do wakacji zostało jeszcze kilka miesięcy, a mnie dziś naleciało na greckie klimaty. 


3 - 5  sztuk białych papryk 
szklanka ugotowanego ryżu 
opakowanie sera feta
tymianek
sól i pieprz
puszka pomidorów
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
pół łyżeczki nasion fenkułu
wykałaczki 



Do ugotowanego ryżu wkrusz fetę  polej oliwą z oliwek, dodaj pieprz i tymianek. Delikatnie wyrób farsz. Umyj papryki i oczyść środki. Faszeruj. Wykałaczkami zepnij końcówki. W dużym płaskim rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj pomidory i nasiona fenkułu. Połóż papryki aby dusiły się w sosie. Przykręcaj delikatnie, aby były miękkie kilka razy. Duś ok 20  -30 minut. Pod koniec ok 5 minut przed serwowaniem posyp oregano. 


4 komentarze:

  1. Fajne papryczki, na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł! Od dawna szukałam czegoś takiego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. w ten sposób serwowana prezentuje się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ta papryke a teraz własnie sprzedawana jest w Lidlu.
    Dzieki za przypomnienie :-)

    OdpowiedzUsuń