piątek, 17 maja 2013

Kluski śląskie z rozmarynowym masełkiem


Kiedy nauczyłam się je robić, poczułam że rozwikłałam jakąś tajemniczą wiedzę kulinarną. Nie jestem Ślązaczką.  U mnie w świętokrzyskim robi się kopytka, leniwe ale śląski kluchy nie. 
Kilka lat temu zobaczyłam w program Pani Dykiel i od tamtej pory umiem je zrobić. 




1 kg ziemniaków,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka soli,
1 gałązka rozmarynu -  siekany świeży,
100 gram masła,
odrobina do  smaku skórki z cytryny


Ugotuj ziemniaki i przepuść przez praskę do miski, w której będzie wyrabiane ciasto. Kiedy wystygnie, lekko ugnieć. Podziel ziemniaki w misce na cztery równe części, 1/4 z całości wyjmuj a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj wcześniej usuniętą część ziemniaków. Zagnieć ciasto.Formuj kulki.W każdej z nich palcem wskazującym wykonaj dziurkę. Gotuj w lekko osolonej wodzie. W rondelku rozpuść masło i dodaj posiekany drobniutko rozmaryn i skórkę - jedynie dla aromatu. Podawaj z sałatą.





10 komentarzy:

  1. Muszą być przepyszne, wyglądają przecudnie:).
    Oryginalny dodatek masła rozmarynowego. Super!
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
  2. Śląskich jeszcze nigdy nie robiłam, ale na takiej samej zasadzie dodaję mąkę do kopytek. Tyle, że zwykłą. I też działa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To masło mnie zauroczyło !

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam-jako Ślązaczka też;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kluski slaskie, a nie jadlam ich juz kilka lat. Ale mi narobilas ochoty:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna notka. Zaciekawiło mnie :)
    Pozdrawiam.

    + Zapraszam na nasze blogi :)

    "Każdy czasem potrzebuje rozpuścić myśli nie tylko w słowach."

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kluski śląskie:) takich jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam! ale z rozmarynowym masełkiem nie jadłam, muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam :) a z takim masełkiem to musi być poezja :)

    OdpowiedzUsuń