Sezon na szparagi w pełni. Są coraz tańsze.
Raz w roku przynajmniej trzeba ją zrobić. Zagęstnikiem w tym kremie był spory korzeń pietruszki.
Składniki:
pęk białych szparagów
olej rzepakowy
150 ml białego wina białego wytrawnego
biała cebula czosnkowa
duży korzeń pietruszki
kilka łyżek słodkiej śmietanki 12 %
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
czarny sezam, kilka gałązek rzeżuchy opcjonalnie
Obierz szparagi, odetnij główki. W garnku podgrzej olej i podsmaż kawałki pietruszki z białą cebulą. Następnie wlej wodę - około 1-litra wrzątku. Dadaj sól i pieprz i wlej wino. Dodaj pocięte łodygi szparag, zachowując główki na koniec gotowania. Kiedy warzywa zmiękną zacznij miksować zupę. Przecedź przez stożkowate sito (moje szparagi mimo, że starannie obrane miały jeszcze zdrewniałe części, które przeszkadzałyby podczas jedzenia). Następnie dodaj do zupy główki szparag i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw gałką muszkatołową. Wylej zupę i dekoruj śmietanką , sezamem i rzeżuchą.
Musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńOj, tak smaczna, ale bez sita się nie obeszło, co spowodowało, ze białe szparagi będą rzadkim u mnie gościem.
UsuńPyszna, koniecznie musimy spróbować!
OdpowiedzUsuńz biały m winem :) podoba mi się.
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Uwielbiam szparagowe kremy :) Z winem musi być pyszny !
OdpowiedzUsuńSzparagi sa super - zdrowe i pyszne. Ja tez juz czekam na biale, ale u mnie jeszcze nie ma...
OdpowiedzUsuńnie jadłam, ale połaczenie szparagów i białego wina musi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńkremu jeszcze nie jadłam, ale wygląda smakowicie, uwielbiam zupy-kremy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi pod każdą postacią, choć krem jest dla mnie nowością
OdpowiedzUsuńjak ja się cieszę, że jest sezon na szparagi!
OdpowiedzUsuńCo za delicje, z winem jeszcze nie robiłam kremu szparagowego. Super
OdpowiedzUsuńW takie formie szparagów jeszcze nie jadłam;) tylko tego wina w zupie trochę mi szkoda;p
OdpowiedzUsuń