niedziela, 9 czerwca 2013

Pizza verde




Zamiast sosu pomidorowego smaruję ciasto pizzy pesto. Pizza jest wspaniale aromatyczna. 



pęczek zielonych blanszowanych szparag
cukinia pokrojona w luźne kawałki
pomidorki koktajlowe
mozzarella light
rukola do posypania na wierzchu po upieczeniu
płatki parmezanu
kilka łyżeczek pesto


2 szklanki mali pełnoziarnistej ( polecam Lubella)
3/4 szklanki ciepłej wody
20 dkg świeżych drożdży
sól, cukier
2 łyżki oliwy z oliwek


Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Przygotuj szparagi i cukinie - można ją lekko zgrillować na patelni ale nie koniecznie.
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj ciasto i zacznij nakładać pesto, potem szparagi, rozrzuć cukinię, pomidorki koktajlowe i mozzarelle. Piecz w 260 stopniach 13 minut. Po wyciągnięciu pizzy rozsyp rukolę i patki parmezanu. 



17 komentarzy:

  1. Pyszna!
    Ja po stokroć wolę pizza bianca od pomidorowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też często zastępuje sos pomidorowy pesto. Pizza dużo zyskuje na smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. też tak robię :) a kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy bez sosu pomidorowego :) ze szparagami wygląda niezwykle, jeszcze nie jadłam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. ze szparagami wszystko kupuję! pycha musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszności z mozzarellą cukinią. I do tego pełnoziarnista mniam, kawałeczek porywam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjnie i jak zielono :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smacznie, kolorowo, wesoło :) A kto kiedykolwiek mówił, że pizza musi być WYSOKOkaloryczna??? No WAY!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tą pizzą idealnie trafiłaś w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zjadłabym i to nie jeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ze szparagmi oczywiście że kupuję :) Podoba mi się opcja z pesto :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wszystko co "verde" jest smaczne i zdrowe :) a jak pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń