Pizza verde. Zamiast sosu pomidorowego smaruję ciasto pizzy pesto. Pizza jest wspaniale aromatyczna.
SKŁADNIKI:
pęczek zielonych blanszowanych szparag
cukinia pokrojona w luźne kawałki
pomidorki koktajlowe
mozzarella wiórki
rukola do posypania na wierzchu po upieczeniu
płatki parmezanu
kilka łyżeczek pesto
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki ciepłej wody
20 dkg świeżych drożdży
sól, cukier
2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Przygotuj szparagi i cukinie - można ją lekko zgrillować na patelni ale nie koniecznie.
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj je i zacznij nakładać pesto, potem szparagi, rozrzuć cukinię, pomidorki koktajlowe i mozzarellę. Piecz w 260 stopniach 13 minut. Po wyciągnięciu pizzy rozsyp rukolę i patki parmezanu.
Pyszna!
OdpowiedzUsuńJa po stokroć wolę pizza bianca od pomidorowej.
bajeczna
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowa!
OdpowiedzUsuńTeż często zastępuje sos pomidorowy pesto. Pizza dużo zyskuje na smaku.
OdpowiedzUsuńteż tak robię :) a kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy bez sosu pomidorowego :) ze szparagami wygląda niezwykle, jeszcze nie jadłam!!
OdpowiedzUsuńWyglada rewelacyjnie:-)
OdpowiedzUsuńze szparagami wszystko kupuję! pycha musiało być :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności z mozzarellą cukinią. I do tego pełnoziarnista mniam, kawałeczek porywam :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie i jak zielono :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie, kolorowo, wesoło :) A kto kiedykolwiek mówił, że pizza musi być WYSOKOkaloryczna??? No WAY!
OdpowiedzUsuńTą pizzą idealnie trafiłaś w mój gust :)
OdpowiedzUsuńPyszności!!
OdpowiedzUsuńPizza na wypasie :P !
OdpowiedzUsuńzjadłabym i to nie jeden kawałek :)
OdpowiedzUsuńZe szparagmi oczywiście że kupuję :) Podoba mi się opcja z pesto :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
wszystko co "verde" jest smaczne i zdrowe :) a jak pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń