środa, 10 września 2014

Puszyste ciasto z winogronami i cynamonem (ciasto bezglutenowe)


Upieczone z mąki gryczanej. Lekkie i zdrowe. Zamiast cukru: ksylitol. 
Winogrona użyłam  włoskie bezpestkowe. 


szklanka mąki gryczanej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki ksylitolu
4 jaja 
pół łyżeczki cynamonu
kiść fioletowych winogron



Białka ubiłam  ze szczyptą soli na sztywno, dodałam ksylitol i mieszałam mikserem na średnich  obrotach, potem dadałam żółtka. Miksowałam kilka chwil. Następnie dodawałam mąkę z  proszkiem do pieczenia. Na koniec dodałam cynamon. Całość wymieszałam na małych obrotach. Masę wylałam do tortownicy oprószonej lnem mielonym. Na wierzch położyłam owoce. Piekłam w 180 stopniach  ok 40-45 minut. 



36 komentarzy:

  1. Nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z winogronami, i nie jadłam. Wygląda pysznie. Zapisuje sobie przepis, chętnie spróbuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne ciacho!:) porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! nigdy nie próbowałam ciasta z winogronami! bomba!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam domowe,zdrowe i lekkie wypieki! :) bardzo fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowite ciasto, z winogronami musi mieć pyszny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na dodatnie winogron, osobiście za nimi przepadam, więc częstuję się kawałkiem; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Winogronem zajadam się ciągłe, nie mówiąc o takim cieście - znikło by w pięć minut ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale i do tego bezglutenowe! coś dla mnie, przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z winogronami jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować, wygląda przepysznie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Z chęćcią wypróbuję przepis, bardzo lubię takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  11. P(uszyste)YSZNE :) porywam kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale ciasto!!!! Oddam Ci pól mojej tarty z grzybami za kawałek tego ciasta. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmm... Sama pychotka ! Wygląda rewelacyjnie, pewnie jeszcze lepiej smakuje :))

    OdpowiedzUsuń
  14. I kolejny Twój bezglutenowy przepis, który dodaję do zakładek :)
    Wiesz, że jeszcze nie jadłam ciasta z winogronami ?! Strasznie mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zobaczyłam zimową pora ciasto kruche z winogronami na włoskim blogu i utkwiło mi w głowie i teraz mogłam zrealizować moje marzenie z ciastem z winogronami:)

      Usuń
  15. Muszę koniecznie kupić mąkę gryczaną, Nidy nie używałam takiej w mojej kuchni, kuszące ciasto :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Super przepisy, ciekawe pomysły i świetne zdjęcia:) Z przyjemnością dołączam do lajkujących na FB, dziękuję za wizytę u mnie i oczywiście zapraszam częściej:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale fajny przepis na ciacho;) I do tego jeszcze na mące gryczanej!;) super

    OdpowiedzUsuń
  18. same pyszności... cudnie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie wygląda! Nigdy nie piekłam nic z winogronami :))

    OdpowiedzUsuń
  20. ach w prostocie tego ciasta ukryłaś finezję smaków! wspaniałe połączenie puszystego ciasta z winogronami... wersja zdrowa i przepyszna! brawo!

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię takie ciasta. Wspaniale z przepysznym bukietem smakowym !

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto swietne!
    Czestuje sie.
    A wiesz,ze ksylitol wcale nie jest taki zdrowy...

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszne ciasto :) Lubie takie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wow! Cudowne :)
    Zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetny wypiek i tylko z jednej szklanki mąki. Porywam kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  26. U nas niestety w tym roku nie ma winogron (zmarzły im kwiatki) Ale takie ciasto chętnie bym zjadła nawet z innym owocem. Tym bardziej że staram się też unikać glutenu. :)

    OdpowiedzUsuń
  27. ciasto delikatne i puszyste a winogrona jak się równo ułożyły :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Jejku, ja nigdy nie robiłam ciasta w winogronem. Może poza dekoracją pod galaretkę!

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo fajny przepis, koniecznie muszę zrobić, ale z mąką kokosową ;)
    Ciekawe czy mi wyjdzie...
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń