wtorek, 22 września 2015

Warsztaty z Sebastianem Olmą - Cisowianka. Gotujmy zdrowo bez soli.

Zdj. Maciej Stankiewicz

Warsztaty z Sebastianem Olmą - Cisowianka. Gotujmy zdrowo bez soli w Cook Up studio.


Zdj. Maciej Stankiewicz

To były profesjonalne warsztaty z Sebastianem Olmą – polskim Top Chefem, szefem kuchni w restauracji Kafe Zielony Niedźwiedź. Gotowaliśmy oczywiście  bez soli! Organizatorem konkursu, w którym można było wygrać warsztaty była http://gotujmyzdrowo.pl/ 
Udało mi się dostać do szczęśliwej dwunastki.

Zdj. Maciej Stankiewicz


Dostaliśmy menu do przygotowania. Dania były bardzo, ale to bardzo dobre. Sam Sebastian zachwycił mnie organizacją pracy, poczuciem humoru. Po prostu fajny facet!

 Zdj. Maciej Stankiewicz


Najpierw zaczęliśmy od przeczytania przepisu, żeby wiedzieć od czego zacząć.

 Zdj. Maciej Stankiewicz


Przygotowywaliśmy cztery dania i deser. Wraz z Marianną piekłyśmy ciasto czekoladowe z musem malinowym. Byłam w cudownej pachnącej sekcji.

Zdj. Maciej Stankiewicz


Padło pytanie od Marianny i była fachowa odpowiedź. 

 Zdj. Maciej Stankiewicz


Widzicie tą koncentrację na twarzy Sebastiana? Tak właśnie pracuje!

Ja, wraz z Marianną z bloga  http://kuchennewojowanie.blogspot.com/przygotowywałyśmy deser. Czekoladowe ciasto z musem z malin i z miętą.

To było dla mnie wyzwanie, bo wiadomo, że ciasto to laboratorium. Trzeba dokładnie odmierzyć składniki, aby nie wyszedł zakalec. A ciasto to było BEZ sody, BEZ proszku do pieczenia, BEZ drożdży.
  Wyrosło i było bardzo smaczne. Nie wiem jak On (SO) napisał ten przepis;) 

Zdj. Maciej Stankiewicz


Suszone i pieczone pomidory z gotowaną cielęciną

Zdj. Maciej Stankiewicz

Sardynka z marynowanymi warzywami 

 Zdj. Maciej Stankiewicz


Pierś kurczaka od Renaty Osojcy z brzoskwinią, pęczakiem i lubczykiem.

Zjecie.Marianna

Dziękuję Cisowniance http://gotujmyzdrowo.pl/ za wspaniałą lekcję gotowania i za to,że mogłam poznać ludzi z pasją do  gotowania. Serdecznie pozdrawiam wszystkich. I cieszę, że poznałam Juliannę z bloga Obiad Gotowy .


16 komentarzy:

  1. Moja radość też jest wielka, że mogłyśmy się spotkać osobiście w realnym świecie i to jeszcze podczas wspólnego gotowania;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale zazdroszczę! Takie warsztaty z Sebastianem Olmą to marzenie niejednego kucharza :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super :) Bardzo wartościowe warsztaty chociażby przez wzgląd na poznanie nowych osób :) Też chciałybyśmy być w sekcji robiącej desery :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne warsztaty, zazdroszczę :) I te wszystkie pyszności na zdjęciach! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe warsztaty :-) dania kolorowe i z pewnością pyszne no i te uśmiechy na twarzach :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubie takie spotkania, zawsze wynosi sie z nich coś ciekawego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubie takie spotkania, zawsze wynosi sie z nich coś ciekawego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajna relacja, a dania prezentują się bardzo zawodowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny temat warsztatów, świetna relacja, super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Że ciasto bez soli to mogę zrozumieć, ale pozostałe dania? Ja jednak bez soli żyć nie mogę;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne warsztaty!
    Hasło bez soli bardzo mi się podoba, bo używam minimalne jej ilości.

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne warsztaty, ale ja bez soli to bym żyć chyba nie umiała :)
    A może tylko tak mi się wydaje? Wiadomo, przyzwyczajenie drugą naturą człowieka :)
    Dania wyglądają bajecznie i chętnie bym ich spróbowała. Ciekawa jestem ich smaku.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne warsztaty! Fajne pomysły na unikanie soli :) Pozazdrościć :)

    OdpowiedzUsuń
  14. :) widze u Ciebie też dużo smakowitości i super warsztaty, zazdroszczę.
    Co do ciasta - sama piekę bez drożdży, sody i proszku, a często nawet bez mąki :)

    OdpowiedzUsuń