wtorek, 4 kwietnia 2017

Krem z kiszonych ogórków

Zainspirowana i zafascynowana przepisem na ogórkową na blogu "Celiak w podróży" Quinoa raz zrobiłam zrobiłam kremową ogórkową. Mój mąż uwielbia kiszone ogórki, po prostu dobrze się po nich czuje, dlatego spróbowałam czegoś innego, niż zwykła ogórkowa.

ogórki kiszone ze słoika 300 gr
seler duży 1/2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
ziemniak 1 sztuka
liść laurowy 1 sztuka
ziele angielskie 3 ziarenka
bulion warzywny 1l
cebula 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
koperek 2 łyżki drobno posiekanego
kolendra  do smaku 1/2 łyżeczka
 świeżo mielony pieprz

Warzywa potnij w kostkę dość dużą ( bez ogórków). Rozgrzej oliwę i zacznij dusić przez kilka minut. Wlej bulion, dodaj przyprawy i gotuj aż warzywa będę miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ogórki, gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj zupę. Udekoruj koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.

10 komentarzy:

  1. Fajna wersja ogórkowej. Taki krem odmieni jej oblicze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło, że moja zupa stała się inspiracją :) Dziękuję <3 Mam nadzieję, że mąż raczej z tych co lubią kulinarne eksperymenty i nie był zawiedziony, że tym razem jakaś inna ta ogórkowa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubi nowości, zupa smakowała, będą powtórki:)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawa zupa, kiedyś robiłam krem z kiszonych ogórków i brokuła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdybyśmy mogły jeść kiszone ogórki na pewno zrobiłybyśmy taki krem <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba nigdy nie jadłam kremu z kiszoniaków:)

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł :) zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię krem z kiszonych ogórków. Przepis koniecznie do sprawdzenia, chociaż i tak wiem, że będzie pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń