wtorek, 9 stycznia 2018

Naleśniki pomidorowe ze szpinakiem i parmezanem


mąka ( u mnie bezglutenowa uniwersalna) - 1 szklanka
woda - 3/4 szklanki
olej rzepakowy ok. 50 ml
jajo - 1 szt.
koncentrat pomidorowy małe opakowanie - 1/2 szt. np. Tomatenmark Rapunzel ( dostępny w sklepie ekologicznym)
oregano - 1 łyżeczka
czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
papryka w proszku - 1 łyżeczka
szpinak świeży - 1 opakowanie
czosnek - 1 ząbek
sól - 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
parmezan - 2- 3 łyżki ( Ferrari Bio) 



Z mąki, jaja, wody, koncentratu pomidorowego, papryki, oregano, soli czosnku zrób naleśnikowe  ciasto ( u mnie mąka uniwersalna bezglutenowa, ale użyj mąki jaką lubisz) olej wody w miarę potrzeby. Usmaż cienkie naleśniki na oleju rzepakowym.

 Na rozgrzanej oliwie z oliwek lekko podsmaż czosnek tak aby oddał smak i aromat. Dodaj szpinak i duś. Dopraw solą.

Zwijaj naleśniki nakładając farsz ze szpinaku i posypując parmezanem.




14 komentarzy:

  1. Wyglądają apetycznie z tym szpinakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym! Uwielbiam szpinak :) super pomysł z dodaniem przecieru do naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe kolorystycznie i smakowo.
    Przypominają mi lato.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super naleśniki! Poproszę jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miła niespodzianka, że nie tylko ja piekę z mąki bezglutenowej :) Fajny sposób składania na "kwadracik".

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy takich nie jadłam :) Piękny ma kolorek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł na naleśniki, będę musiała spróbować takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałe nalesniki :) super pomysł z tą pomidorową wersją :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale wyglądają te naleśniki! Z przyjemnością skusiłbym się przynajmniej na jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie i bardzo zdrowo. Tak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak podanych wytrawnych naleśników jeszcze nie jadłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  12. jaki one mają kolor! Zakochałam się :D

    OdpowiedzUsuń