Pomidory zalane wrzącą aromatyczną oliwą
SKŁADNIKI:
pomidory bez skóry 2 sztuki (bawole serce)
oliwa z oliwek 50 ml
oregano świeże 1 łyżeczka
czosnek ząbki 1 sztuka
sól i pieprz 1 łyżeczka
3 kromki czerstwego chleba na zakwasie
ocet
PRZYGOTOWANIE:
Użyłam pomidora bawole serce. Jest mięsisty i bez pestek. Pokroiłam go w grubą kostkę. Z 3 kromek chleba żytniego na zakwasie zrobiłam grzanki. Do rondla wlałam oliwę dodałam ząbek czosnku, aby aromatyzował oliwę. Zalałam gorącą oliwą pomidory, dodałam sól i pieprz, na wierzch ułożyłam grzanki i świeże oregano. Całość skropiłam octem.
pyszna propozycja :) uwielbiam pomidory :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńtaka prosta, a jaka apetyczna :)
OdpowiedzUsuńMamy nasze ogródkowe pomidory i one są po prostu cudowne w smaku :D Idealnie nadawałyby się do takiej sałatki :D
OdpowiedzUsuńMimo, że dużo eksperymentuję w kuchni, to uwielbiam taką prostotę. Zawsze się sprawdza. Zamienię chleb na coś bezglutenowego i zrobię sobie jutro na kolację :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki latem - zwłaszcza ze swoimi pomidorkami. Taka sałatka kojarzy mi się z późnym wieczorem na moim balkonie, cykaniem świerszczy lekkim ciepłym wiatrem :} No i lampką wina - nie wiedzieć czemu :)
OdpowiedzUsuńLatem takie sałatki smakują wybornie!
OdpowiedzUsuńProste i urzekające smakiem danie, kwintesencja letnich posiłków :)
OdpowiedzUsuńDla mnie duża porcja tych grzanek! Świetny pomysł na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńChyba właśnie teraz ma na to ochotę...;-)
OdpowiedzUsuńDoskonała!
OdpowiedzUsuńDla mnie to kwintesencja dojrzałego lata.
Uwielbiam takie smaki. Pyszna sałatka. Wczoraj jadłam podobną, tylko bez octu :)
OdpowiedzUsuńSmakowita! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo fajnie.
OdpowiedzUsuńTaka szybka, taka pyszna :))
OdpowiedzUsuńu mnie też królują pomidory. sałatka wygląda przepysznie : )
OdpowiedzUsuńSałatka w południowym klimacie - to jest to, co lubię najbardziej :D
OdpowiedzUsuńO tej porze roku pomidory smakują najlepiej więc taka sałatka musi być znakomita :-)
OdpowiedzUsuńTakie proste danie, świetnie nadawałoby się na przekąskę. Świetny przepis. Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuń